Ingredience: | |
celer | 650 g |
batáty | 350 g |
malá cibule | 1 ks |
čerstvý tymián | 2 lžíce |
sušené polévkové bylinky | 2 lžičky |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
voda | 3/4 - 1 l |
kuře (stehna) | 600 g |
sojová smetana Alpro | 250 ml |
olej | dle potřeby |
Přiznám se, že celer stejně tak jako červená řepa, nejsou rozhodně mými favority, ale naučila jsme se takové suroviny nezavrhovat a spíše pro ně najít vhodné kombinace. Výraznou chuť celeru jsem spojila s nasládlou chutí batátů a bylo to dobré rozhodnutí. Obě chutě se krásně propojily a tymián dodal polévce pověstnou zlatou tečku. Jelikož jsem neměla vývar, spojila jsem vaření zeleniny společně s masem, což dodalo polévce na síle.
V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme kuřecí stehna. Poté je vyjmeme a zesklovatíme cibulku a pak přidáme na kostičky nakrájený celer a batáty a chvíli opékáme, pak přisypeme tymián a polévkové bylinky. Zeleninu zalijeme vodou a přidáme zpět kuřecí stehna. Mírně osolíme a trochu opepříme. Zavřeme tlakový hrnec a vaříme cca 30 minut. Poté maso opět vyjmeme, dáme stranou vychladnout. Zeleninu umixujeme tyčovým mixérem do hladka a přidáme smetanu. Provaříme. Polévku podáváme s čerstvým tymiánem a obraným kuřecím masem.
Podrobné info: