Pažitka
Název:

Celozrnná buchta s jablky a ořechy

bez vajec


Celozrnná buchta s jablky a ořechy


Ingredience:
Ingredience:
jemně mletá celozrnná mouka (Předměřická)1 hrnek
polohrubá bílá mouka1 hrnek
třtinový cukr1 hrnke
mléko1 hrnek
máslo1/2 hrnku
prášek do pečiva (dle velikosti použitého hrnku)2 - 3 lžičky
mletá kurkuma (pro barvu a protože je zdravá)1/2 lžičky
mletý anýz1 lžička
mletá citronová kůra1 lžička
jablka dle potřeby
máslo kousek
vlašské ořechy dle chuti
skořice dle chuti
Postup přípravy:

Pokud čekáte nějaké zvláštní povídání o tom, proč zrovna já jsem upekla celozrnnou buchtu s jablky bez vajec, asi budete zklamaní. Její historie je totiž docela jednoduchá. :-) Chtěla jsem upéct Muži, aby si měl co odvézt sebou na pánský víkend a v Jeskyni nám zůstalo docela dost nesnědených domácích jablíček, která už pomalu sesychají. Celozrnnou mouku jsem koupila už pár měsíců zpátky a čas od času dostanu chuť vyzkoušet, jak se z ní peče. No a ta vejce? Žádný ušlechtilý záměr v tom nebyl. Zkrátka došla a já si toho všimla, až když bylo na čase je přidat. Větší část těsta jsem oddělila na velký plech, pro Muže, a menší jsem upekla ve fajnovější formě zvlášť, pro návštěvu. Pečení to bylo radostné, protože jablíčka s máslem na pánvi voněla tak divě, že jsem si i okno zavřela, aby se mi ten vonný čmuch nevyvětral. :-)

Jablka rozkrojíme na osminy a vykrojíme jadřinec (jsem známý neloupač, co není nutné, to neloupu, pokud se přece jen rozhodnete vaše jablíčka oloupat, počítejte s tím, že se budou o něco více rozpadat). Na pánvi rozehřejeme máslo a osminy jablek na něm z obou stran opečeme. Máslo je důležité nepřepálit, takže volíme přiměřeně nízkou teplotu a použijeme ho spíš více, aby se v něm jablíčka trochu okoupala. Opečená jablka přendáme na talíř a necháme je zchladnout. V té stejné pánvi rozpustíme i polovinu hrnku másla, které přijde do těsta, a rovněž ho necháme vychladnout, aby nešlo do těsta horké. Pak už jen smícháme všechny suroviny na těsto dohromady (včetně másla). Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy, ozdobíme ho opečenými jablky, zasypeme ořechy a skořicí a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů přibližně půl hodiny (doba závisí na výšce těsta a velikosti formy) tak dlouho, dokud těsto po okrajích nezezlátne a zapíchnutá špejle z něj nevyjde čistá. Krájíme po vychladnutí.

Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno