Název:Celozrnné jahodové knedlíky pro děti od 1 roku
dětská jídla
Ingredience:
Knedlíky: |
tvrdý tvaroh | 200 g |
špaldová celozrnná mouka | 70 g |
cukr moučka | 40 g |
vejce | 1 ks |
jahody | dle potřeby |
Jahodovo-mátový přeliv: |
jahody | 200 g |
smetana ke šlehání | 3 lžíce |
moučkový cukr | 1 lžička |
máta | cca 15 větších lístků |
Postup přípravy:Nevím, kterému mámení jsem to podlehla (asi že jsem už myslela na to, až budu mít tuhle dobrotu na talíři?), když jsem v obchodě koupila tvrdý tvaroh s tím, že z něj udělám knedlíky. No, samozřejmě že se většinou dělají z měkkého. Nevadí, řekla jsem si, bude výzva, a když už v tom teda tak plavu, místo klasiky udělám rovnou nějakou zdravější verzi. Takže kromě tvrdého tvarohu šla do knedlíčků i celozrnná špaldová mouka a výsledek vám nyní nesu. Myslete na to, že je to v podstatě "dieta".
Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, cukr a mouku a zpracujte na lehounce lepivé těsto. Pokud by se vám zdálo těsto lepivé příliš, přidejte ještě trošku mouky, každá totiž saje jinak. Nechte čtvrt hodinky odpočinout. Poté dělejte v ruce malé placičky, do kterých zabalíte větší jahodu. Výhodou tohoto těsta je, že i když se vám při balení jahod semtam podaří udělat dírka, v pohodě ji zpátky zalepíte. Hotové knedlíčky odkládejte na pomoučený vál a poté
vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou na povrch (dle velikosti knedlíčku).
Servírujte přelité jahodovo-mátovou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše rozmixováním jahod, smetany, moučkového cukru a máty.
Dětská specifika:
- tvaroh je vzhledem k obsahu bílkovin vhodný až od 1 roku
- problematická může být celozrnná mouka, která je hůře stravitelná, na druhou stranu má větší hodnotu než mouka bílá
- jahody jako alergen jsou taktéž doporučovány od 1 roku
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno