Pažitka
Název:

Celozrnné raženky


Celozrnné raženky


Ingredience:
Ingredience:
mléko300 ml
čerstvé kvasnice50 g
máslo pokojové teplotyy50 g
tekutý med50 ml
sůl1 lžička
celozrnná mouka300 g
hladká mouka (české mouky bude možná potřeba jiné množství)250 g
sekané ořechy (vlašské, pekanové, para...)50 g
vločky (krystalky) mořské soli na posypání
Postup přípravy:

Pekla jsem něco jako chleba. Podruhé v životě a poprvé úspěšně. První pokus (italská foccatia) se srazil, ale o tom raději pomlčet. A tak jsem z toho chleba měla docela strach. Ale. Přece se to musím naučit. Vzala jsem balení mouky a pustila se do receptu ze zadní strany. A víte co? Povedlo se mně to. Není to žádná dokonalost, trochu jsem ty raženky připálila, ale i tak jsou moc dobré. Chutnají tak...švédsky. To je sladce, oni ten cukr cpou do všeho a do chleba taktéž. V receptu je speciální „sirup“ z cukru, který v českých podmínkách doporučuji nahradit (po poradě s mými českými kamarádkami téže se nacházejícími ve Švédsku) tekutým medem. Poněkud nezvyklá chuť, ale když si k nim dáte máslo a slanou šunku, jsou výborné.

(Ty menší "výtvory" jsou dílem holčiček, ale přesně takovou barvu by měly mít.)

Ohřejte mléko na 37 stupňů (teplota lidského těla), odstavte z plotny, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.

Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Mléko poté přelijte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě hladké mouky.

Vypracujte velice lepivé těsto a pak po částech zapracovávejte i hladkou mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Ale pozor, aby nebylo moc suché.

Nechejte na teplém místě pod utěrkou 40 minut kynout.

Rozdělte těsto na 16 kousků a z každého vyválejte kulatou raženku. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte pod utěrkou kynout další půlhodinku.

Troubu předehřejte na 225 stupňů. Potřete raženky vodou a rovnoměrně posypte sekanými ořechy a vločkami soli. Pečte cca 10 minut. (Měly by dopadnout trochu světleji než ty moje. Nechejte pod utěrkou zchladnout a pak se do nich pusťte.

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno