Ingredience: | |
mléko | 300 ml |
čerstvé kvasnice | 50 g |
máslo pokojové teplotyy | 50 g |
tekutý med | 50 ml |
sůl | 1 lžička |
celozrnná mouka | 300 g |
hladká mouka (české mouky bude možná potřeba jiné množství) | 250 g |
sekané ořechy (vlašské, pekanové, para...) | 50 g |
vločky (krystalky) mořské soli | na posypání |
Pekla jsem něco jako chleba. Podruhé v životě a poprvé úspěšně. První pokus (italská foccatia) se srazil, ale o tom raději pomlčet. A tak jsem z toho chleba měla docela strach. Ale. Přece se to musím naučit. Vzala jsem balení mouky a pustila se do receptu ze zadní strany. A víte co? Povedlo se mně to. Není to žádná dokonalost, trochu jsem ty raženky připálila, ale i tak jsou moc dobré. Chutnají tak...švédsky. To je sladce, oni ten cukr cpou do všeho a do chleba taktéž. V receptu je speciální „sirup“ z cukru, který v českých podmínkách doporučuji nahradit (po poradě s mými českými kamarádkami téže se nacházejícími ve Švédsku) tekutým medem. Poněkud nezvyklá chuť, ale když si k nim dáte máslo a slanou šunku, jsou výborné.
(Ty menší "výtvory" jsou dílem holčiček, ale přesně takovou barvu by měly mít.)
Ohřejte mléko na 37 stupňů (teplota lidského těla), odstavte z plotny, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Mléko poté přelijte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě hladké mouky.
Vypracujte velice lepivé těsto a pak po částech zapracovávejte i hladkou mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Ale pozor, aby nebylo moc suché.
Nechejte na teplém místě pod utěrkou 40 minut kynout.
Rozdělte těsto na 16 kousků a z každého vyválejte kulatou raženku. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte pod utěrkou kynout další půlhodinku.
Troubu předehřejte na 225 stupňů. Potřete raženky vodou a rovnoměrně posypte sekanými ořechy a vločkami soli. Pečte cca 10 minut. (Měly by dopadnout trochu světleji než ty moje. Nechejte pod utěrkou zchladnout a pak se do nich pusťte.
Podrobné info: