Ingredience: | |
hladká pšeničná mouka | 250 g |
celozrnná žitná mouka | 125 g |
celozrnná špaldová mouka | 125 g |
voda | 350 ml |
sušené droždí | 1 sáček |
řepkový olej | 3 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
sušené švestky | 75 g |
vlašské ořechy | 75 g |
Už dlouho mě lákalo vyzkoušet ochucený chléb, hlavně kombinace švestky a ořechy. Pár receptů na něj jsem objevila, ale ani jeden se mi nezdál to pravé "ořechové". A tak vznikl chléb, který je kombinací asi tří receptů. Výtečně chutná s kozím sýrem. Zbude-li Vám, můžete z něj připravit toasty vhodné jako příloha například k teplému salátu z ovčího sýru.
Švestky si nakrájíme na čtvrtky, ořechy nahrubo nasekáme. Těsto nechávám vymíchat (mimo švestek a ořechů, ty přidávám při signálu na přidání semínek apod.) a vykynout pekárnu.
Vytvarujeme podlouhlý bochník, který nakrojím cik cak a nechám ještě cca 30 minut nakynout.
Troubu si předehřeji na 200 stupňů, na dno dám kastrůlek s vodou. Pečeme asi 45 minut.
Dobrou chuť pažitkáři!
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ