Pažitka
Název:

Celozrnný crumble s ovocem a ořechy


Celozrnný crumble s ovocem a ořechy


Ingredience:
Ingredience:
pokrájené ovoce4 šálky
kůra z 1 BIO citronu dle chuti
citronová šťáva1 lžíce
třtinový cukr1/2 šálku
pšeničná celozrnná mouka1/4 šálku
máta dle chuti
Drobenka:
pšeničná celozrnná mouka3/4 šálku
ovesné vločky3/4 šálku
třtinový cukr1/2 šálku
mletá skořice1/2 lžičky
sůl1/4 lžičky
sekané ořechy (vlašské, mandle, lískové, pekanové...)1/4 šálku
vanilkový extrakt1 lžička
kostky studeného másla1/2 šálku
vanilková zmrzlina dle chuti
Postup přípravy:

Crumble je tradiční Britský moučník, který největší popularity dosahoval za druhé světové války. Tehdy byl oblíbený pro svoji jednoduchost a hlavně pro nenáročnost na suroviny.

V době přídělových lístků nebylo možné péct koláče z velkého množství mouky, cukru a másla.

Ovoce jaké použijete, záleží jen na vás a na sezóně. Crumble může být jak z jednoho druhu ovoce, tak i jejich kombinací. Vynikající je rebarbora a jablko, nebo lesní plody.

Já ráda přidávám rebarboru téměř do všech kombinací. Její pikantní chuť prostě miluji.

Použít můžete ale i mražené ovoce, i když ta chuť už nebude taková jako u sezónního. 

Celý recept se dá odvážit na šálky, hrnky a nebo lžíce. K ničemu nebudete potřebovat váhu a vše můžete, dá se říct, tak nějak odhadnout.

Já mám skleněnou formu 27 cm a tak jako měřítko mám šálek na kávu.

Ovoce promíchejte v míse s první částí receptu. Rovnoměrně rozprostřete na dno formy. 

Ze zbylých surovin v téže misce vytvořte prsty drobenku, kterou navršte na ovoce.

Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut.
Crumble se podává horký s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jak vidíte, tak recept je velmi jednoduchý a rychlý stejně tak jako jhuť!e krátký a stručný můj recept.

Dobrou chuť!


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno