Těsto: | |
celozrnná špaldová mouka | 250 g |
máslo | 125 g |
sůl | 1/2 lžičky |
mléko | cca 4 lžíce |
Náplň: | |
cuketa | 1 ks |
pórek | 1 ks |
zmrzlé kuličky špenátu | 12 ks |
cibule | 1 ks |
smetana ke šlehání | 1 kelímek |
vejce | 3 ks |
česnek | 2 stroužky |
sýr fet | 150 g |
provensálské koření | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Quiché - já ho prostě miluju! Můžete do něj naplácat skoro cokoli, a když jsou to suroviny, které máte rádi, nikdy nebudete zklamaní.
Mouku smícháme se solí a přidáme změklé máslo, dohromady prohněteme, až vznikne drobenka. Přidáváme postupně po lžících mléko a hněteme, až vznikne těsto. Vyválíme buď rovnou na celou velikost koláčové formy (já mám 25 cm průměr) nebo jen částečně a zbytek domačkáme ve formě prsty. S těstem se trochu hůře pracuje, protože je tam méně lepku, ale výsledek stojí za to. Hotový korpus dáme do lednice vychladit a mezitím si připravíme náplň. Cuketu rozkrojíme a vydlabeme střed, nastrouháme nahrubo, lehce posolíme a necháme vypotit. Z rozmrzlého špenátu pořádně vymačkáme vodu a nakrájíme ho, pórek také nakrájíme nadrobno. Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibulku a poté přidáme zeleninu, provensálské koření, česnek a společně orestujeme. Důležité je, zeleninu co nejvíce vymačkat, aby v ní nezůstala přebytečná voda. Než směs trochu zchladne, dáme si korpus předpéct do trouby asi na 10-15 minut na 180 stupňů. Nejlépe propíchat vidličkou, zakrýt pečícím papírem a zatížit luštěninami. Do lehce zchladlé zeleninové směsi vmícháme vejce, smetanu ke šlehání a nadrobený feta sýr. Vše společně vyklopíme a rozprostřeme na korpus a dáme péct na 180 stupňů na 30 minut (dozlatova). Můžeme podávat teplý i studený.
Podrobné info: