Ingredience: | |
ječné kroupy | 300 g |
sušené houby (stročky) | hrst |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
vepřové sádlo | 3 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
majoránka | hrstka |
drcený kmín | špetka |
bujón zeleninový (gel) | 1 kostka |
Receptů na kroupového Kubu jsou spousty. Staročeský recept, který má tradici a neodmyslitelně k němu patří vepřové sádlo. To dá tomuto jídlu pravou chuť a aroma.
Houby namočíme (klidně přes noc) do studené vody a pak v nové osolené vodě uvaříme doměkka. Kroupy propláchneme v sítku a dáme vařit do vody, do které přidáme gelový bujon. Kroupy uvaříme na skus, což je přobližně 20 - 30 minut. Pak necháme v sítku okapat.
Na lžíci sádla si dorůžova osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli. Pekáček vymažeme lžící sádla, přidáme uvařené kroupy a houby, přidáme utřený česnek, kmín, pepř a v dlaních podrcenou majoránku. Podle potřeby dosolíme a všechno důkladně promícháme. Nahoru přidáme vločky sádla.
Pečeme v troubě na 180 °C 20 až 30 minut.