Ingredience: | |
celozrnná žitná mouka | 1/2 hrnku (125 ml) |
polohrubá mouka | 1/2 hrnku (125 ml) |
pšeničná chlebová mouka | 3 hrnky (750 ml) |
žitný kvásek | 1 lžíče |
čerstvá syrovátka | 1 hrnek (250 ml) |
voda | 1 hrnek (250 ml) |
sůl | 1 a půl lžičky |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
mletý kardamom | 1/2 lžičky |
Pečení chleba, přežitek či dnes už naprosto normální záležitost? Upečte si domácí pečivo, které opravdu s kupovaným nemá nic společného.
Milují vůni a chuť čerstvého chleba. A když je vlastnoručně ukuchtěn, chuť se násobí a mísí s pocitem velkého osobního vítězství. Pokud se dílo podaří,
pecen, který se na vás vykulí z trouby, ve vás zanechá příjemně hřejivý pocit, který vás katapultuje do pomyslných výšin pekařské hrdosti.
Smíchejte odvahu s trpělivostí, přisypte trochu snahy a založte si vlastní žitný kvásek. Na internetu je spousta návodů jak na to. Není to náročné, potřebujete jen trochu mouky a vody. Pokud se vám nechce, hotový kvásek se dá i koupit nebo získat.
Všechny mouky, sůl a koření smícháme. Přilijeme syrovátku a vodu, ve které jsme rozmíchali kvásek a zaděláme měkké těsto (když nakloníme mísu s těstem, lehce se roztéká). Mícháme jen do spojení všech surovin. Poté těsto posypeme moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme 12 hodin kynout a pracovat. Ideální je umíchat těsto večer a nechat kynout přes noc.
Druhý den těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a několikrát přeložíme. Těsto by mělo být krásně nakynuté, na povrchu s jemnými bublinkami. Mouky do těsta zapracujeme tolik, aby chléb lehce držel tvar.
Takto připravené těsto přendáme do ošatky (hladkou stranou dolů), kterou jsme vyložili plátnem a vysypali moukou. Opět posypeme moukou a necháme asi 60 minut odpočívat.
Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 stupňů. Do trouby dáme vyšší nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám kulatý nerezový hrnec o průměru 23 cm. Jako pokličku používám několikrát přeložený alobal. Pokud máte nádobu i s poklicí máte výhodu. Prázdnou nádobu necháme 30 minut v rozpálené troubě nahřát, hrnec musí být pekelně horký.
Poté hrnec vyjmeme z trouby a rychle do něj překulíme připravené těsto, což může lehce zasyčet. Rychle uzavřeme, pokud použijeme alobal, pořádně utěsníme a vložíme zpět do trouby. Pracujeme rychle, abychom udrželi co nejvyšší teplotu a opatrně, abychom se nepopálili.
Pečeme 30 minut. Poté odstraníme poklici, případně alobal a dalších 20 - 30 minut dopékáme. Kocháme se pohledem na hnědnoucí křupavou chlebovou kůrku.
Upečený chléb vyklopíme a necháme na mřížce zcela vychladnout. Ještě za tepla je povoleno zakrojit a ochutnat pouze patku, při dalším krájení bychom si potrhali střídku. Chutná báječně, křupavá vláčná kůrka na povrchu a krémová střídka uvnitř. S domácím žervé, posypaný plátky sušených rajčat a bazalkou je dokonalý.
Podrobné info: