Ingredience: | |
slunečnicový olej | 2 lžíce |
kořenící směs Čubrica | 1 lžíce |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
chilli paprička | 1 ks |
střední červená cibule | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
červená čočka | 1 hrnek |
větší mrkev | 1 ks |
zeleninový vývar | 200 ml |
Vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrá stravitelnost, a především krátká doba vaření – to vše červenou čočku předurčuje k tomu, aby vám zpříjemnila přípravu večeře nebo lehkého oběda v pracovním týdnu.
Postup - Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme čubricu, kmín a nasekanou chilli papričku a asi 2 minuty opékáme, aby se rozvinula vůně koření. Přidáme na drobno nakrájenou červenou cibuli, plátky česneku a opékáme. Jakmile česnek začne chytat barvu, přisypeme čočku a mrkev nakrájenou na malé kousky, pár minut mícháme, aby se kořeněný olej dobře promíchal s čočkou a mrkví. Poté směs zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 25 minut do úplného změknutí čočky i mrkve.
Cílem je vláčná až kašovitá konzistence čočky, takže se nic nestane, když ji trošku rozvaříte.
Jako příloha jsou indické placky "Čapátí" a zelný salát s mrkví a zakysanou smetanou. Placky totiž slouží jako chuťově zcela neutrální doplněk dalšího pikantního chodu. "Čapátí" jsou nejlepší ještě teplé, takže je nenechte vychladnout a na příbory můžete zapomenout - indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo…
Ingrediencí na placky je pouze celozrnná jemně mletá špaldová mouka, voda a trochu soli.
Na 3 porce 170 g mouky a 170 ml vody.
Mouku vsypeme do misky, doprostřed nalijeme vodu a trošku osolíme. Nejlépe rukou mouku s vodou zpracováváme, dokud nevznikne tužší těsto, které je ale dobře tvárné. Těsto rozdělíme na 3 díly a vyválíme placku velkou asi jako dezertní talířek, kterou opékáme na sucho na pánvi. Placku několikrát otočíme, a když se začne nafukovat, obracečkou ji přitiskneme k pánvi "Čapátí" jsou hotové, když se začnou tvořit hnědé puchýřky.
Dobrou chuť
Podrobné info: