Pažitka
Název:

Červená čočka a indické placky "Čapátí"

vegetariánský recept


Červená čočka a indické placky "Čapátí"


Ingredience:
Ingredience:
slunečnicový olej2 lžíce
kořenící směs Čubrica1 lžíce
drcený kmín1/2 lžičky
chilli paprička1 ks
střední červená cibule1 ks
česnek4 stroužky
červená čočka1 hrnek
větší mrkev1 ks
zeleninový vývar200 ml
Postup přípravy:

Vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrá stravitelnost, a především krátká doba vaření – to vše červenou čočku předurčuje k tomu, aby vám zpříjemnila přípravu večeře nebo lehkého oběda v pracovním týdnu.

Postup - Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme čubricu, kmín a nasekanou chilli papričku a asi 2 minuty opékáme, aby se rozvinula vůně koření. Přidáme na drobno nakrájenou červenou cibuli, plátky česneku a opékáme. Jakmile česnek začne chytat barvu, přisypeme čočku a mrkev nakrájenou na malé kousky, pár minut mícháme, aby se kořeněný olej dobře promíchal s čočkou a mrkví. Poté směs zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 25 minut do úplného změknutí čočky i mrkve.
Cílem je vláčná až kašovitá konzistence čočky, takže se nic nestane, když ji trošku rozvaříte.

Jako příloha jsou indické placky "Čapátí" a zelný salát s mrkví a zakysanou smetanou. Placky totiž slouží jako chuťově zcela neutrální doplněk dalšího pikantního chodu. "Čapátí" jsou nejlepší ještě teplé, takže je nenechte vychladnout a na příbory můžete zapomenout - indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo…
Ingrediencí na placky je pouze celozrnná jemně mletá špaldová mouka, voda a trochu soli.
Na 3 porce 170 g mouky a 170 ml vody.
Mouku vsypeme do misky, doprostřed nalijeme vodu a trošku osolíme. Nejlépe rukou mouku s vodou zpracováváme, dokud nevznikne tužší těsto, které je ale dobře tvárné. Těsto rozdělíme na 3 díly a vyválíme placku velkou asi jako dezertní talířek, kterou opékáme na sucho na pánvi. Placku několikrát otočíme, a když se začne nafukovat, obracečkou ji přitiskneme k pánvi "Čapátí" jsou hotové, když se začnou tvořit hnědé puchýřky.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Milena Jandusová

    zavřít okno