Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
červená čočka | 250 g |
velká cibule | 1 ks |
pórek | 1/4 ks |
řasa Wakame | 1,5 cm |
umeocet | dle chuti |
třtinový cukr | dle chuti |
himalájská sůl | dle chuti |
pažitka | na ozdobení |
Červenou čočku jsme si velmi oblíbili a obzvlášť v kombinaci s Umeoctem a cibulkou. Miluji tu vůni restované cibulky a tu nezaměnitelnou chuť Umeocta. Umeocet vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Kromě toho, že je kyselý, je také velmi slaný, proto si při jeho použití dejte dobrý pozor. Vzniklá tekutina totiž obsahuje až 30 % mořské soli. Hodí se do salátů, polévek, ale i omáček. Umeocet je rovněž zajímavým přírodním doplňkem. Je účinným pomocníkem při žaludečních potížích, jelikož pomáhá na nevolnosti a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud je vaše tělo rozladěné, umeocet vám pomůže nastolit acidobazickou rovnováhu. Také je účinný při snižování únavy nebo na pálení žáhy. Vyzkoušet jej můžete také tehdy, když vás bolí hlava nebo když potřebujete doplnit energii. Neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.
Propláchneme červenou čočku a dáme vařit společně s řasou Wakame. Než se nám čočka uvaří, orestujeme si na Českém Ghí cibulku. Když je čočka hotová, přidáme orestovanou cibulku a dochutíme Umeoctem, cukrem, dosolíme. Na Ghí si orestujeme pórek, který podáváme společně s čočkou. Čočku si posypeme pokrájenou pažitkou.
Podrobné info: