Pažitka
Název:

Červená čočka s cibulkou, pórkem, Umeoctem, řasou Wakame a Ghí

vegetariánský recept


Červená čočka s cibulkou, pórkem, Umeoctem, řasou Wakame a Ghí


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
červená čočka250 g
velká cibule1 ks
pórek1/4 ks
řasa Wakame1,5 cm
umeocet dle chuti
třtinový cukr dle chuti
himalájská sůl dle chuti
pažitka na ozdobení
Postup přípravy:

Červenou čočku jsme si velmi oblíbili a obzvlášť v kombinaci s Umeoctem a cibulkou. Miluji tu vůni restované cibulky a tu nezaměnitelnou chuť Umeocta. Umeocet vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Kromě toho, že je kyselý, je také velmi slaný, proto si při jeho použití dejte dobrý pozor. Vzniklá tekutina totiž obsahuje až 30 % mořské soli. Hodí se do salátů, polévek, ale i omáček. Umeocet je rovněž zajímavým přírodním doplňkem. Je účinným pomocníkem při žaludečních potížích, jelikož pomáhá na nevolnosti a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud je vaše tělo rozladěné, umeocet vám pomůže nastolit acidobazickou rovnováhu. Také je účinný při snižování únavy nebo na pálení žáhy. Vyzkoušet jej můžete také tehdy, když vás bolí hlava nebo když potřebujete doplnit energii. Neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

Propláchneme červenou čočku a dáme vařit společně s řasou Wakame. Než se nám čočka uvaří, orestujeme si na Českém Ghí cibulku. Když je čočka hotová, přidáme orestovanou cibulku a dochutíme Umeoctem, cukrem, dosolíme. Na Ghí si orestujeme pórek, který podáváme společně s čočkou. Čočku si posypeme pokrájenou pažitkou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno