Pažitka
Název:

Červená čočka s cibulkou, umeocetem, vajíčky a červeným zelím s řasou wakame


Červená čočka s cibulkou, umeocetem, vajíčky a červeným zelím s řasou wakame


Ingredience:
Ingredience:
České Ghí dle potřeby
červená čočka loupaná půlená bio250 g
bílá cibule1 ks
šalotka1 ks
umeocet dle chuti
vejce4 ks
řasa wakame kousek
třtinový cukr dle chuti
mořská sůl dle chuti
červené zelí Znojmia dle potřeby
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Červenou čočku máme moc rádi a ráda ji kombinuji s řasou Wakame. Čočka je velmi bohatá na železo a řadu dalších minerálů a Wakame? Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Jemné aroma předurčuje Wakame k jedné z nejvíce používaných řas. Změkčuje vlákna spolu vařených potravin a tím zvyšuje jejich stravitelnost. Oproti ostatním řasám má zvýšený obsah vápníku, vitamínu B a také vitamínu C. Wakame je velmi blízce příbuzná řase kombu a stejně jako kombu při častější konzumaci zabraňuje šedivění vlasů. Další blahodárné účinky řas wakame jsou: protirakovinné (zásaditost), detoxikační, protizánětlivé, antioxidační, čistí krev, střeva, posilují krevní oběh játra a žlučník a v neposlední řadě slouží jako podpůrný prostředek při zdravém hubnutí. Bohatství minerálů a látek obsažených v řasách má alkalizující efekt a tím, že neutralizují kyseliny, které se vytvářejí v našem těle při novodobém nekvalitním způsobu stravování, významně posilují naše zdraví. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou. Řasy se servírují sice v malých množstvích, ale zato pravidelně. Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel. Z důvodu rozdílného obsahu a množství tělu prospěšných látek je dobré druhy řas mezi sebou střídat, případně je kombinovat.

Propláchneme červenou čočku a dáme vařit společně s řasou Wakame. Než se nám čočka uvaří, orestujeme si na Českém Ghí šalotku a bílou cibulku. Když je čočka hotová, přidáme orestovanou cibulku a dochutíme Umeoctem, cukrem, dosolíme. Pozor se solením, umeocet je sám o sobě slaný. Rozklepneme si vajíčka, která lehce osolíme a opečeme z obou stran na Českém Ghíčku. Podáváme společně s čočkou a červeným zelím.

Řasu před vařením namáčím na 10 minut do vody. Mně bylo doporučeno ve zdravé výživě dávat dospělým velikost poštovní známky 1x týdně. Vzhledem k tomu, že nesmíme mléčné výrobky, dávám pravidelně a kombinuji s řasou kombu, která je bohatá na jód.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno