Ingredience: | |
České Ghí | dle potřeby |
červená čočka loupaná půlená bio | 250 g |
bílá cibule | 1 ks |
šalotka | 1 ks |
umeocet | dle chuti |
vejce | 4 ks |
řasa wakame | kousek |
třtinový cukr | dle chuti |
mořská sůl | dle chuti |
červené zelí Znojmia | dle potřeby |
voda | dle potřeby |
Červenou čočku máme moc rádi a ráda ji kombinuji s řasou Wakame. Čočka je velmi bohatá na železo a řadu dalších minerálů a Wakame? Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Jemné aroma předurčuje Wakame k jedné z nejvíce používaných řas. Změkčuje vlákna spolu vařených potravin a tím zvyšuje jejich stravitelnost. Oproti ostatním řasám má zvýšený obsah vápníku, vitamínu B a také vitamínu C. Wakame je velmi blízce příbuzná řase kombu a stejně jako kombu při častější konzumaci zabraňuje šedivění vlasů. Další blahodárné účinky řas wakame jsou: protirakovinné (zásaditost), detoxikační, protizánětlivé, antioxidační, čistí krev, střeva, posilují krevní oběh játra a žlučník a v neposlední řadě slouží jako podpůrný prostředek při zdravém hubnutí. Bohatství minerálů a látek obsažených v řasách má alkalizující efekt a tím, že neutralizují kyseliny, které se vytvářejí v našem těle při novodobém nekvalitním způsobu stravování, významně posilují naše zdraví. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou. Řasy se servírují sice v malých množstvích, ale zato pravidelně. Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel. Z důvodu rozdílného obsahu a množství tělu prospěšných látek je dobré druhy řas mezi sebou střídat, případně je kombinovat.
Propláchneme červenou čočku a dáme vařit společně s řasou Wakame. Než se nám čočka uvaří, orestujeme si na Českém Ghí šalotku a bílou cibulku. Když je čočka hotová, přidáme orestovanou cibulku a dochutíme Umeoctem, cukrem, dosolíme. Pozor se solením, umeocet je sám o sobě slaný. Rozklepneme si vajíčka, která lehce osolíme a opečeme z obou stran na Českém Ghíčku. Podáváme společně s čočkou a červeným zelím.
Řasu před vařením namáčím na 10 minut do vody. Mně bylo doporučeno ve zdravé výživě dávat dospělým velikost poštovní známky 1x týdně. Vzhledem k tomu, že nesmíme mléčné výrobky, dávám pravidelně a kombinuji s řasou kombu, která je bohatá na jód.
Podrobné info: