Pažitka
Název:

Červená čočka s mrkvičkou, pórkem, umeoctem a kysaným zelím

bez bkm, vajec, lepku


Červená čočka s mrkvičkou, pórkem, umeoctem a kysaným zelím


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
červená čočka celá, loupaná dle potřeby
malý pórek1/2 ks
mrkev3 - 4 ks
mořská řasa kombu velikost poštovní známky
umeocet1 - 2 lžíce
himalájská sůl dle chuti
třtinový cukr dle chuti
kysané zelí dle potřeby
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Červenou čočku na sladko-kyselo dělám téměř každý týden. Moc nám chutná a nejvíc v kombinaci s kysaným zelím. Přemýšlela jsem jak ji přirozeněji přisladit, abych nemusela přidávat tolik cukru a napadla mě mrkvička, která nejen osladí, ale zároveň dodá cenné živiny. Mořské řasy používám ráda. Nejen kvůli jejich živinám, ale také pro jejich schopnost snižovat nadýmavost při přípravě pokrmů, obzvláště pak luštěnin. Umeocet usnadňuje trávení je vhodný jak pro děti, tak i pro dospělé. Umeocet můžeme použít do polévek i běžných slaných pokrmů nebo třeba na zálivku do salátů. 
Umeocet obsahuje organické kyseliny, které podporují funkce jater, urychlují peristaltiku střev, předcházejí únavě, která je obvykle způsobena nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Působí antioxidačně, působí při nechuti k jídlu. Je zdrojem důležitých minerálů, jako je železo, vápník a draslík. Pokud jste Umeocet ještě nevyzkoušeli, určitě neváhejte.

Důkladně propláchneme červenou čočku, já ji dávám přibližně polovinu z 500g sáčku, vložíme ji do hrnce, zalijeme ji vodou, přidáme řasu kombu, najemno nastrouhanou mrkev a vaříme přibližně 20 minut. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájený pórek. 
Já čočku ničím nezahušťuji, snažím se odvařit co nejvíc vody. Když je čočka vařená, dochutím pouze Umeoctem, případně přisolím a dosladím a přidám orestovaný pórek. Umeocet je přirozeně slaný tudíž opatrně se solí. Když se vám povede koupit či vypěstovat sladká mrkvička, nebude třeba doslazovat. 
Podáváme s bílým kysaným zelím, které je bohaté na vitamín C a podpoří vstřebávání železa.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno