Ingredience: | |
menší předvařená červená řepa | 1 ks |
Lučina | 60 g |
pokrájená pažitka | 1 lžička |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
konopná semínka | 1 lžička |
citronový olivový olej | na zakápnutí |
Proč jím Lučinu prakticky denně? Je o jeden z mých nejoblíbenějších sýrů a důvodů, proč je pro mě tím nejčastěji konzumovaným je celkem dost. Tak především bych nejedla něco, co mi nechutná. Za druhé, nejedla bych něco, co v sobě má Éčka až na půdu. Lučina nemá ani jedno. Za třetí má skvělé výživové hodnoty. Za čtvrté je její použití variabilní - můžu si ji dát na pečivo jen tak i v pomazánce, vmíchat do těstovin, zapéct do quiche, přidat do sladkého dezertu... a tak bych mohla pokračovat. Za páté je ta variabilita o to větší, že ji lze zařadit do každého chodu během dne. Což tedy nedělám, ale šlo by. A za šesté ji upřednostňuji před ostatními sýry proto, že není tak tučná a přesto má plnou chuť.
V tomto receptu kombinuji Lučinu primárně s další mou milovanou surovinou - červenou řepou. Nejraději si dávám v pěkné vrstvě Lučinu na celozrnné pečivo. Na ni rozprostřu plátky předvařené červené řepy a navrch třeba lehce opepřím. Ale to by byl houby recept, proto jsem se snažila vymyslet něco zajímavějšího, než je houska se sýrem.
A tak vznikl tento recept, který si můžete dát ke svačině, večeři... vlastně i ke snídani. Prostě kdykoliv budete mít chuť. Pro doplnění jsem zvolila konopná semínka a olivový olej s citronem. Zkuste si tento olej koupit a pochopíte, v čem jeho kouzlo tkví. A semínka si můžete zvolit podle své chuti, mně se osobně hodila ta konopná k chuti řepy a pažitky nejvíce, ale takové pekanové ořechy? Proč ne?
1. Řepu nakrájejte na plátky a osušte papírovou utěrkou.
2. Lučinu promíchejte s pažitkou, solí a pepřem.
3. Na každý plátek naneste trochu ochucené Lučiny a stavte do výšky tak, jak původně řepa byla.
4. Na talíři posypte konopným semínkem a zakápněte olejem.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: