Ingredience: | |
středně velká červená řepa | 4 ks |
ocet | 3 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
voda | 2,5 litru |
dobrá slanina-plátky | 15 dkg |
slanina na špalíčky krájená | 2 hrsti |
oblíbený listový salát | 1 ks |
cibule-krájená na osminky | 4 ks |
Marináda: | |
dijonská hořčice | 2 lžičky |
olivový olej/řepkový olej | 100 ml |
vinný bílý ocet | 2 lžíce |
nasekaná čerstvá máta | 2 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
med | 1 velká lžíce |
Grilovaná řepa je dobrá sama o sobě. Když ji ale předem obalíte v dobré slanince a na závěr pokapete sladkokyselým dresinkem z medu a francouzské hořčice, povznesete se až k vrcholu samotné Eiffelovky!
Řepu uvaříme v ochucené vodě asi hodinu, dokud nezměkne. Pak ji nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka a slaninou po obvodu obalíme.
Konce slaniny spíchneme párátkem. Řezné plochy řepy potřeme marinádou a necháme chvilku odležet.
Řepu pak z obou stran ogrilujeme do zezlátnutí slaniny. V průběhu grilování můežeme zeleninu marinádou dále potírat.
Pak ogrilujeme i cibuli a špalíčky slaniny.
Suroviny na marinádu vložíme do skleničky, pečlivě uzavřeme a důkladně protřepeme.
Listy salátu omyjeme a osušíme. Polijeme je trochou marinády, která nám nyní poslouží jako zálivka.
Salát posypeme špalíčky ogrilované slaniny a dozdobíme cibulí.
Na salát pak položíme grilovanou řepu a ined podáváme.
Moje rada:
Marináda/zálivka vydrží v lednici i týden (ale mátu je lepší přidávat vždy čerstvou). Řepu si můžeme připravit i den předem. Nemusíme ji vařit, lze ji místo toho potřít olejem, zabalit do alobalu a upéct asi hodinu v troubě.