Pažitka
Název:

Červené zelí na víně, s jablkem, křenem a brusinkami


Červené zelí na víně, s jablkem, křenem a brusinkami


Ingredience:
Ingredience:
červené zelí pokrájené nadrobno1 menší hlávka
velká cibule pokrájená nadrobno1 ks
velké kyselejší jablko nastrouhané nahrubo1 ks
velká brambora nastrouhaná najemno1 ks
nastrouhaný křen najemno3 lžíce
sůl2 lžičky
máslo pokojové teploty2 lžíce
červené víno400 ml
sklenka sušených brusinek100 ml
sůl dle chuti
ocet dle chuti
cukr krupice dle chuti
horká voda dle potřeby
Postup přípravy:

K vypečené husičce, nebo k jinému opeřenci se hodí červené hlávkové zelíčko. Já dělávám s jablíčkem a křenem a moc nám chutná.

Do hlubšího hrnce dáme nakrájené zelí a celé zalijeme horkou vodou. Necháme 4minuty bez pokličky povařit a pak vodu slijeme.

V dalším větším hrnci na rozehřátém másle osmahneme do zlatavé barvy cibuli, přilijeme víno a přidáme spařené zelí. Osolíme 2lžičkani soli, přidáme cca 2lžíce octa, 2lžíce cukru, promícháme a přiklopíme poklicí. Na slabém plameni dusíme 10minut.

Poté přidáme nastrouhané jablko, brambory, křen a brusinky. Podle potřeby ještě podlijeme trochou vody, promícháme a za občasného míchání vaříme pod poklicí ještě 10-15minut.

Ochutnáme a bude-li potřeba, doplníme solí, octem, cukrem.

Můžeme podávat ihned po uvaření, nebo necháme uležet do druhého dne.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno