Ingredience: | |
červené zelí pokrájené nadrobno | 1 menší hlávka |
velká cibule pokrájená nadrobno | 1 ks |
velké kyselejší jablko nastrouhané nahrubo | 1 ks |
velká brambora nastrouhaná najemno | 1 ks |
nastrouhaný křen najemno | 3 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
máslo pokojové teploty | 2 lžíce |
červené víno | 400 ml |
sklenka sušených brusinek | 100 ml |
sůl | dle chuti |
ocet | dle chuti |
cukr krupice | dle chuti |
horká voda | dle potřeby |
K vypečené husičce, nebo k jinému opeřenci se hodí červené hlávkové zelíčko. Já dělávám s jablíčkem a křenem a moc nám chutná.
Do hlubšího hrnce dáme nakrájené zelí a celé zalijeme horkou vodou. Necháme 4minuty bez pokličky povařit a pak vodu slijeme.
V dalším větším hrnci na rozehřátém másle osmahneme do zlatavé barvy cibuli, přilijeme víno a přidáme spařené zelí. Osolíme 2lžičkani soli, přidáme cca 2lžíce octa, 2lžíce cukru, promícháme a přiklopíme poklicí. Na slabém plameni dusíme 10minut.
Poté přidáme nastrouhané jablko, brambory, křen a brusinky. Podle potřeby ještě podlijeme trochou vody, promícháme a za občasného míchání vaříme pod poklicí ještě 10-15minut.
Ochutnáme a bude-li potřeba, doplníme solí, octem, cukrem.
Můžeme podávat ihned po uvaření, nebo necháme uležet do druhého dne.
Podrobné info: