Ingredience: | |
vyzrálá čerstvá rajčata | 1 kg |
kvalitní olivový olej | dle potřeby |
cibule | 2 ks |
česnek | 1 palice |
horká voda nebo zeleninový vývar | 2 l |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
pesto z mrkvové natě | dle chuti |
Tak konečně zase nějaké to domácí vaření. Nejlepší je stejně poctivá domácí polévka! Tahle je chuťově hodně výrazná a dobře zahřívá. Podávejte ji s těstovinami nebo chlebem.
Hodně rajčat se mi během týdenního výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata...
Rajčata rozpůlíme a poklademe na pekáč nebo zapékací nádobu. Postříkáme lehce olivovým olejem a pečeme při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout, pak půjdou krásně vymačkat ze slupek. Slupky nebudeme používat. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Jen do změknutí, ne do zlatohněda! Přilijeme vodu nebo vývar a vložíme rajčata i případnou šťávu z pekáče po pečení a zbytek utřeného česneku. Osolíme, opepříme a zvolna asi 5 minut vaříme. Rajčata můžete podrtit šťouchadlem na menší kousky nebo celou polévku rozmixovat ponorným mixérem. Záleží, co preferujete. Podáváme s pestem (vyrobíte jako bylinkové pesto) a těstovinami nebo chlebem.
Podrobné info: