Ingredience: | |
mražený hrášek | 600 g |
zeleninový vývar | 1 l |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
slanina, nakrájená na větší kostičky | cca 200 g |
prolisovaný česnek | 1 - 2 stroužky |
malá žlutá cibule, nakrájená velmi nadrobno | 1 ks |
máslo | kousek |
tradiční chleba Šumava, nakrájený na kostičky | kousek |
čerstvá petrželka | dle chuti |
Polévku u nás doma můžeme přes celý rok, na studené nás neužije,ale teplé ty se u nás vaří minimálně dvakrát do týdne. Ono i v létě po celodenním výletu na chalupě pěkně vyhládne a máte chuť na pořádnou sytou polévku, která je navíc do půl hodinky na stole a právě takovou poctivou chalupářskou polévku si dnes pro Vás nachystám.
Nejprve si do hrnce dáme na kousek másla zpěnit cibulku, poté na minutu česnek a ihned vhodíme hrášek, mícháme cca pět minut, poté zalijeme vývarem, tak aby hrášek byl ponořený. Vaříme doměkka.
Mezitím si nakrájený chléb nasucho opečeme na pánvi, pěkně dozlatova a hlavně dokřupava. To samé uděláme na další pánvi se slaninkou. V tuto chvíli by měl být hrášek měkoučký a stačí polévku jen rozmixovat dohladka tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá, naředíme troškou vývaru, dochutíme pepřem, solí a čerstvou petrželkou.
Polévku servírujeme s opečeným chlebem a křupavou slaninou.
Dobrou chuť
Podrobné info: