Název:Cheesecake s fíky
Ingredience:
Křupavá krusta: |
hladká mouka | 125 g |
třtinový cukr | 60 g |
studené máslo | 65 g |
Sýrová náplň: |
čerstvý sýr typu Philadelphia, Lučina, Buko | 300 g |
cukr krupice | 50 - 60 g |
kukuřičný škrob | 1 lžička |
velké vejce | 1 ks |
zakysaná smetana | 2 lžíce |
vanilkový cukr nebo extrakt (ne aroma) | 1 lžička |
čerstvé fíky | 4 - 5 ks |
Meruňková glazura: |
meruňková marmeláda | 1 lžíce |
voda | cca 1/2 lžičky |
Postup přípravy:Začátkem září jsem byla na dovolené, kde jsem si trhala čerstvé fíky přímo ze stromu. Takže když se objevily u nás v obchodě, neodolala jsem a pár jich koupila. Je pravda, že tady nejsou tak šťavnaté a sladké, ale v koláči to zas tak velký rozdíl není. Fíkům totiž tepelná úprava svědčí, krásně se rozvoní a zesládnou.
Fíky se sýrovou náplní dobře ladí a na koláči hezky vypadají. Sýrová vrstva není tak vysoká jako u klasického cheesecaku, je to tedy spíše koláč se sýrovou náplní. Krustu jsem tentokrát připravila z mouky, cukru a másla, vše se jednoduše zpracuje do drobenky a vmáčkne do formy. Je možná trochu křupavější, ale hezky drží tvar, nepropustí tuk a nerozmáčí se.
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravte si koláčovou formu s odnímatelným dnem, průměr 22-23 cm.
V misce smíchejte mouku s cukrem, přidejte na kousky pokrájené studené máslo a vypracujte jemnou drobenku. Dobře a rychle to jde v robotu nebo food procesoru.
Směs přesypte do formy a pomocí lžíce vmáčkněte do krajů a dna. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až je těsto hezky do zlatova.
Vyndejte na chladicí mřížku, snižte teplotu trouby na 160 stupňů a připravte si sýrovou náplň.
Sýrová náplň:
Sýr, cukr a škrob prošlehejte do hladka, raději na nižší otáčky. Přidejte vejce, dobře zašlehejte, pak zakysanou smetanu a vanilku. Promíchejte a nalijte na předpečený ještě teplý základ.
Omyté fíky (neloupané) rozkrájejte na silné plátky nebo půlky a rozložte na koláč. Lehce vmáčkněte do sýrové náplně.
Dejte péct do trouby nastavené na 160 stupňů na 15 minut, pak troubu vypněte a nechte ještě dalších 10-15 minut v zavřené troubě dojít.
Koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak zabalte do folie a dejte chladit na několik hodin do lednice (ideálně přes noc).
Meruňková glazura:
Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horkou směsí potřete fíky. Tento krok stačí udělat až před servírováním.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno