Korpus: | |
máslové sušenky | 150 g |
mleté mandle | 70 g |
rozpuštěné máslo | 50 g |
Náplň: | |
ricotta | 400 g |
sýr Philadelphia | 400 g |
krupicový cukr | 150 g |
kůra z citronu | 1 ks |
vanilkový extrakt | 2 lžičky |
velké vejce | 3 ks |
Jahodová omáčka: | |
jahody | 500 g |
šťáva z citronu | 1/2 ks |
cukr | dle chuti |
škrob rozmíchaný v trošce vody | 1 lžička |
Když jsem se v týdnu dívala na jeden díl pořadu Prostřeno!, se zděšením jsem zjistila, že se pořád najde spousta lidí, kteří neznají cheesecake. Soutěžící ho četli jako “chéze cáke, čís kou, číze kůký, šozé kaké…” a představovali si zmrzlinu s polevou, sýrové sušenky a jiné dobroty, které s cheesecakem nemají nic společného.
POSTUP:
V mixéru rozdrťte sušenky a mandle a propracujte je s rozehřátým máslem. Do dortové formy “skřípněte” pečící papír a stěny vytřete máslem. Na dno dortové formy rovnoměrně namačkejte směs ze sušenek a uložte do lednice.
V míse do hladka ušlehejte veškeré ingredience na náplň. Vyndejte z lednice formu s korpusem a naneste na něj náplň.
Pečte na 150 stupňů, dokud okraje nebudou zlatavé (střed se bude lehce chvět). Po vyjmutí z trouby nechte chladnout ve formě. Následně okraje uvolníte od stěn pomocí nože. Uložte do lednice a nechte chladit.
JAHODOVÁ OMÁČKA:
Jahody rozmačkejte vidličkou a nechte je rozvařit v hrnci. Oslaďte dle chuti, přidejte šťávu z citronu a rozmíchaný škrob. Nechte +10 minut provařit a je hotovo.
TIP: Cheesecake podávejte vychlazený s čerstvými jahodami a omáčkou, která může být teplá nebo studená.
Podrobné info: