Ingredience: | |
čedar | 200 g |
menší cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
máslo | plátek |
hladká mouka | 2 lžíce |
mléko | 200 ml |
hustá zakysaná smetana | 3 lžíce |
jalapeňo papričky (sterilované) | dle chuti |
feferonka | dle chuti |
rajče zbavené dužiny | 1 ks |
čerstvý koriandr | hrst |
sůl | špetka |
Kdo miluje ostřejší jídla, určitě si zamiluje tento vynikající dip chilli con queso znamená "se sýrem".
Na másle zpěníme na velmi jemno nakrájenou cibuli, když je sklovitá, přidáme česnek a chvilku necháme rozvonět, nesmí zhnědnout. Posypeme moukou, usmažíme světlou jíšku a zalijeme studeným mlékem. Pečlivě rozmícháme hrudky a 5 minut provaříme a mícháme. Poté přidáme všechny nasekané papričky (každý kolik snese), na drobné kostičky nakrájené rajče a nahrubo nastrouhaný sýr. Za stálého míchání necháme zcela rozpustit. Vmícháme zakysanou smetanu, posekaný koriandr, osolíme a prohřejeme. Podáváme teplé s kukuřičnými chipsy, popř. tortillou.
Poznámka
U nás těžko sehnat originální mexické sýry, které by tam měly patřit, ale i takhle si, myslím, pochutnáte. Můžete uchovat i v lednici a opět ohřát.
Čerpala jsem ze zahraničních webových stránek, con queso znamená "se sýrem".