Ingredience: | |
střední cibule | 2 ks |
česnek | 3 stroužky |
střední pórek | 1 ks |
červená chilli paprička | 1 ks |
rajčatové pyré | 2 lžíce |
čočka (hnědá nebo zelená) | 250 g |
červená čočka | 250 g |
sterilované červené fazole | 800 g |
rajčata (čerstvá nebo sterilovaná) | 800 g |
vývar | 1,2 l |
Koření: | |
mletý římský kmín | 2 lžíce |
mletý koriandr | 2 lžíce |
uzená paprika | 2 lžíce |
sušené oregano | 2 lžíce |
skořice nebo půl svitku | 1 lžička |
muškátový oříšek | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
Recept je z knihy Moje rodinná kuchařka od žákyně a přítelkyně Jamieho Olivera. Na kuchařku jsem napsala svůj pohled zde. Jsou tam opravdu skvělé recepty z dostupných surovin pro všechny.
Je to takové chilli con carne bez masa, což ocení vegetariáni a i ti, kteří zrovna doma maso nemají a chtějí si pochutnat na vydatném a rychlém jídle skoro bez práce. Ingrediencí se zdá ve výčtu hodně, ale spíše se jedná o různá koření a bylinky, takže směle do toho. Já jsem dělala z poloviční dávky a nadlábli jsme se z toho čtyři a ještě zbylo. Takže přizpůsobte svému apetitu a počtu strávníků, všeho přiměřeně, takhle podle receptu je toho opravdu hromada ...
Nadrobno nakrájíme cibuli, česnek, pórek a chilli papričku. Nejprve orestujeme cibuli s pórkem a pak přihodíme chilli papričku s česnekem. Přidejte koření, bylinky, rajčatové pyré a podlijte vývarem. Vmíchejte obě čočky, rajčata, osolte a opepřete. Uveďte do varu a vařte na mírném ohni. Občas dolijte podle potřeby vývar. Červená čočka se rozvaří a vše nám krásně zahustí. Když je čočka měkká, přidáme okapané fazole, prohřejeme a dochutíme. Pokud byste měli rajčata dost kyselá, můžete malinko přisladit špetkou cukru. V knize se píše jako příloha buď rýže nebo pečené brambory ve slupce, posypané koriandrem, s dílky limetky a zakysanou smetanou.
Podrobné info: