Pažitka
Název:

Chinois - francouzský máslový koláč


Chinois - francouzský máslový koláč


Ingredience:
Na těsto:
mléko100 ml
máslo90 g
celá vejce2 ks
cukr krupice50 g
hladká mouka300 g
polohrubá mouka100 g
sůl špetka
droždí20 g
Na krém:
mléko250 g
cukr100 g
žloutek2 ks
hladká mouka30 g
Postup přípravy:

Úžasné francouzské pečivo s vanilkovým krémem. Tento recept mám založený už celou věčnost a konečně na něj došlo. Je úžasný v tom, že je ze surovin, které máte doma, i když vlastně nic nemáte. Inspirace podle Moniky Brýdové.

Všechny uvedené suroviny na těsto necháme vypracovat v domácí pekárně nebo zpracujeme ručně a necháme kynout. Mezitím si naložíme půl sáčku rozinek do rumu (pozn. použila jsem brusinky). 
Postupným přisypáváním mouky a cukru do mléka s rozšlehanými žloutky připravíme na sporáku krém, do kterého na závěr přidáme zrníčka z půlky vanilkového lusku.
Dortovou formu vysteleme pečícím papírem a na její dno z malé části těsta vytvoříme placku. Zbylé těsto vyválíme podobně jako na štrůdl, potřeme vychladlým krémem, přidáme rozinky a zavineme. Krájíme na cca 4 cm silné šnečky, které naplocho položíme do dortové formy jeden vedle druhého. Pokud nám někde uteče trošku krému, můžeme jej ještě naplácat nahoru. Necháme dokynout 20 minut na teplém místě. Poté pečeme na 160°C asi 20 - 30 minut. Upečený potřeme rumem (můžeme použít zbylý od rozinek) s troškou cukru.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno