Ingredience: | |
tenčí plátky starého chleba | 8 ks |
máslo | 3 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
celé vejce | 1 ks |
vývar | dle potřeby |
pepř | špetka |
sůl | špetka |
mletý tymián | 1 lžička |
majoránka | 1 lžička |
drcený kmín | 1 lžička |
mletá paprika | 1/2 lžičky |
mletý zázvor | 1/2 lžičky |
Omylem jste koupili o kus chleba navíc, nebo vám ho prostě jenom spousta zbyla? Uvařte si chlebovou polévku. Pár krajíců na ní padne, a ze zbytku se vždycky dá udělat topinková klasika.
A nebojte se, není to jako s tou pověstnou sekyrkovou (kterou já ovšem znám z dětství jako topůrkovou). Chlebová polévka je náhodou náramně dobrá. Rovnou ovšem zapomeňte na smrtelnou kombinaci bujón - vegeta. Použijte vývar (pokud nemáte, stejně bujón radši oželte) a dobré koření a budete překvapeni!
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci osmažíme na polovině rozpáleného másla. Přisypeme kmín a papriku, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme na drobné kostičky nakrájený a na zbytku másla opečený chléb (tento krok lze samozřejmě vynechat, ale osmažení dá polévce více chuti), česnek, pepř, tymián a zázvor a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří. Poté přidáme majoránku, dosolíme a lehce vmícháme rozkvedlané vejce. Už nevaříme. Kdo nemá dost, může polévku podávat s chlebovými krutony, posypanou strouhaným sýrem, a nebo ještě lépe s na plátky nakrájenou a opečenou slaninou. Slaninu můžete přidat i přímo do polévky, stejně jako např. kořenovou zeleninu (v takovém případě zeleninu osmažíme s cibulí předtím, než přilijeme vývar, slaninu přidáváme až před dokončením). Polévku je také možné zjemnit smetanou nebo mlékem. Způsobů, jak chlebovou polévku připravit, je zkrátka mnoho, výše uvedený postup je pouze základní variantou. Tak zkoušejte a najděte si tu svoji.
Dobrou chuť!
Podrobné info: