Ingredience: | |
hladká mouka | 1 kg |
sušené droždí | 1 lžíce |
vlažná voda | 530 ml |
sůl | 2 lžičky |
cukr | špetka |
olivový olej | torchu |
sýr Akawi | dle potřeby |
Domácí chlebové placky si musíte zamilovat. Tradiční arabský sýr Akawi. Bílý sýr s charakteristickou slanou chutí. Věděli jste, že dle tradiční receptury vyrábí tento sýr i Madeta, která ho exportuje do Arabských emirátů?
Ze všeho nejdřív si do čisté vody namočíme sýr, abychom snížili jeho slanost. Sýr necháme máčet pár hodin, přičemž vodu několikrát vyměníme. Poté sýr osušíme a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme.
Pro nezasvěcené, akawi je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu.
Droždí rozmícháme asi ve 200 ml vody, přidáme špetičku cukru a necháme vzejít kvásek.
Prosátou mouku smícháme se solí, přidáme tři lžíce olivového oleje, kvásek, zbytek vody a pomocí hnětače vymícháme pružné a hladké těsto.
To potřeme ze všech stran olejem a necháme zhruba hodinku v teple kynout.
Poté těsto opatrně vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme asi na 15 kousků. To dělám tak, že těsto uchopím do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek těsta, ukroutím a zarovnám na bochánek.
Přikrýté necháme asi 10 minut spočinout.
Poté všechny kousky rozválíme na placky vysoké asi 0,5 cm. Začneme u toho kousku, který jsme ukroutili jako první.
Opět přikryjeme a asi 15 minut čekáme.