Pažitka
Název:

Chlupaté knedlíky


Chlupaté knedlíky


Ingredience:
Knedlíky:
brambory typ B1 kg
polohrubá moukacca 300 - 350 g
vejce2 ks
sůl dle chuti
Zelí:
kysané zelí2 sáčky
menší cibule1 ks
sádlo dle potřeby
kmín dle chuti
hladká mouka2 lžíce
cukr dle chuti
voda nebo vývar2 dcl
Navíc budete potřebovat:
anglická slaninacca 300 - 400 g
větší cibule2 ks
sádlo dle potřeby
Postup přípravy:

Chlupaté knedlíky můžeme zařadit mezi tradiční česká jídla. Můžeme je připravit na mnoho způsobů. Za mě určitě vítězí v kombinaci s kysaným zelím a opečenou anglickou slaninou.


Připravíme si všechny suroviny a už teď můžeme dát vařit do většího hrnce vydatně osolenou vodu.


Brambory oškrábeme a nastrouháme polovinu na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Posolíme a vodu, kterou pustí slijeme a vylijeme.


Do nastrouhaných syrových brambor zapracujeme postupně mouku.


Přidáme vejce a vypracujeme hustší těsto.


Mělo by mít zhruba takovou konzistenci. 


Těsto odkrajujeme lžící a ihned vkládáme do hrnce s vroucí vodou. Cca po dvou minutách knedlíky uvolníme ode dna vařečkou. Vaříme podle velikosti cca 10 - 15 minut.


Slaninu nakrájíme na kostičky a smažíme. Smažíme do křupavosti, kterou máme rádi. Vysmažený tuk nesléváme! 


Zelí připravíme tak, že na dvou lžících sádla osmažíme jemně nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme zelí, kmín, sůl, cukr (dle chuti) podlijeme vodou a necháme podusit. Poté zahustíme moukou a provaříme cca 15 minut.


Cibuli nakrájíme na kolečka (půlkolečka) a osmažíme dohněda na sádle.


Knedlíky podáváme se zelím, které k nim buď přimícháme, nebo jen přiložíme. Posypeme slaninou a vysmaženou cibulkou. Mastíme dle chuti.

PŘEJI DOBROU CHUŤ ! 
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno