Knedlíky: | |
brambory typ B | 1 kg |
polohrubá mouka | cca 300 - 350 g |
vejce | 2 ks |
sůl | dle chuti |
Zelí: | |
kysané zelí | 2 sáčky |
menší cibule | 1 ks |
sádlo | dle potřeby |
kmín | dle chuti |
hladká mouka | 2 lžíce |
cukr | dle chuti |
voda nebo vývar | 2 dcl |
Navíc budete potřebovat: | |
anglická slanina | cca 300 - 400 g |
větší cibule | 2 ks |
sádlo | dle potřeby |
Chlupaté knedlíky můžeme zařadit mezi tradiční česká jídla. Můžeme je připravit na mnoho způsobů. Za mě určitě vítězí v kombinaci s kysaným zelím a opečenou anglickou slaninou.
Připravíme si všechny suroviny a už teď můžeme dát vařit do většího hrnce vydatně osolenou vodu.
Brambory oškrábeme a nastrouháme polovinu na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Posolíme a vodu, kterou pustí slijeme a vylijeme.
Do nastrouhaných syrových brambor zapracujeme postupně mouku.
Přidáme vejce a vypracujeme hustší těsto.
Mělo by mít zhruba takovou konzistenci.
Těsto odkrajujeme lžící a ihned vkládáme do hrnce s vroucí vodou. Cca po dvou minutách knedlíky uvolníme ode dna vařečkou. Vaříme podle velikosti cca 10 - 15 minut.
Slaninu nakrájíme na kostičky a smažíme. Smažíme do křupavosti, kterou máme rádi. Vysmažený tuk nesléváme!
Zelí připravíme tak, že na dvou lžících sádla osmažíme jemně nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme zelí, kmín, sůl, cukr (dle chuti) podlijeme vodou a necháme podusit. Poté zahustíme moukou a provaříme cca 15 minut.
Cibuli nakrájíme na kolečka (půlkolečka) a osmažíme dohněda na sádle.
Knedlíky podáváme se zelím, které k nim buď přimícháme, nebo jen přiložíme. Posypeme slaninou a vysmaženou cibulkou. Mastíme dle chuti.