Ingredience: | |
chobotničky | 1 kg |
větší, více zralá rajčata | 4 ks |
česnek | 4 stroužky |
suché červené víno | 150 ml |
červený vinný ocet | 100 ml |
drůbeží vývar | 500 ml |
velká cibule | 1 ks |
panenský olivový olej | trochu |
rajčatový protlak | 1 lžíce |
bobkový list | 1 ks |
oregano | špetka |
krupicový cukr | dle chuti |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Připomeňme si úžasné chvíle dovolené někde v tropickém ráji.
Chobotničky opereme (pokud máme mražené, necháme rozmrznout) a necháme okapat.
Rajčata nakrojíme do kříže a spaříme. Oloupeme, vyjmeme jadérka a dužinu nakrájíme na kusy.
V kastrolu rozpálíme olej a přidáme chobotničky. Přidáme oloupaný a přepůlený česnek. Promícháme a restujeme 10 - 15 minut dokud se neodpaří tekutina, kterou chobotničky pustí.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
Přilijeme víno a vinný ocet, přidáme rajčata, cibuli, bobkový list a protlak. Promícháme a přilijeme vývar. Přikryjeme poklicí a dusíme doměkka 45 - 60 minut. Průběžně kontrolujeme, jestli jsou chobotničky měkké. Pokud jsou, déle nevaříme - opět by ztvrdly.
Dochutíme oreganem, cukrem, solí a čerstvě namletým pepřem.
Jako přílohu jsem použil grilovanou bagetu.
Vařením se chobotničky hodně smrsknou, takže z 1 kg syrových jsou tak 3 porce.
Podrobné info: