Název:Chřest s holandskou omáčkou, steakem a opékanými bramborami
Ingredience:
Ingredience: |
steakové maso vaší volby | 600 g |
olej | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
malé brambory, vařené předem ve slupce (mohou být z předchozího dne) | 1 kg |
olej | 1 lžíce |
předvařený chřest | 12 ks |
Holandská omáčka: |
žloutek | 3 ks |
máslo | 100 g |
sůl | špetka |
plnotučná nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice | 1 lžička |
citronová šťáva | dle chuti |
Postup přípravy:Dvě chřestové kombinace zcela jistě patří ke klasickým: vařený chřest s máslem a opraženou strouhankou, anebo chřest s holandskou omáčkou.
Když jakoukoli z nich doplníte opékanými brambůrkami a rychlým steakem z masa - hovězího, vepřového či kuřecího, máte o vydatnou pochvalu vystaráno. A jakmile se jednou naučíte holandskou omáčku, nebudete vědět, kdy s ní přestat. Snese jakékoli ochucení čerstvými bylinkami a nemusí se vždy podávat jen k chřestu.
Postup:
- Brambory podélně rozpůlte, na řezné ploše zlehka osolte a nechte je pozvolna na lžíci oleje opékat ve větší pánvi. Občas jimi protřeste, žádnou jinou péči nepotřebují.
- V jiné pánvi rozehřejte další lžíci oleje a začněte na ní restovat silnější plátky osoleného a opepřeného masa, v ideálním případě velmi zprudka a po obou stranách. Jakmile je maso opečené dozlatova, ale ještě nedodělané uprostřed, vložte ho i s pánví do trouby vyhřáté na 80 stupňů, aby zvolna došlo. Prospívá to zejména hovězímu.
- Postavte misku do vodní lázně nad mírně vroucí vodu. Rozmíchejte v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici a sůl a trpělivě šlehejte metličkou 3-5 minut, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé. Pokud by vám připadlo, že se žloutky začínají srážet, okamžitě odstavte misku a intenzivně míchejte, dokud obsah misky trochu nezchladne. Pozor, z teplem sražených žloutků už nikdy holandskou omáčku nevyšleháte. Máslo nakrájejte na osm dílků a po jednom je přidávejte k teplým žloutkům. Pokračujte ve šlehání, další kousek másla přidejte vždy až ve chvíli, co se předchozí beze stopy vstřebá do omáčky. Dál ještě pár minut šlehejte nad párou, až vznikne teplá omáčka s konzistencí majonézy. Odstavte ji a dochuťte podle potřeby solí a pár kapkami citronové šťávy.
- Blanšírovaný chřest krátce prohřejte v horké, osolené vodě, ale nevařte ho. Rozdělte na talíře, přidejte maso, brambory a přelijte omáčkou.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno