Název:Chřestovo-hrášková krémová polévka pro děti od 9 měsíců
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience: |
zelený chřest | cca 25 stonků |
mražený hrášek | 1 hrnek |
malá cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
smetana ke šlehání | 1 dl |
vývar nebo voda | cca 300 m |
sůl | dle chuti |
olej | dle potřeby |
semínka černého sezamu (od 2 let) | na ozdobu |
Postup přípravy:Lahodná, nasládlá a po chřestu taková něžně pikantní polévka.
Chřest nakrájejte na zhruba centimetrové špalíčky (dřevnaté konce odstraňte), česnek a cibulku na drobno. V hrnci na dně rozpalte malé množství oleje, na kterém osmahněte cibulku, česnek i chřest, dokud vše nezačne zlátnout. Poté podlijte vývarem nebo vodou (tak, aby bylo vše ponořené, ale ne víc) a přiveďte k varu.
Vařte do změknutí chřestu, což trvá asi 10 minut. Poté odstavte, nasypte ještě mražený hrášek a krátce prohřejte. Případnou nadbytečnou vodu slijte (nevyhazujte!) a zeleninu rozmixujte na hladké pyré, které můžete případně zase zpátky naředit vodou, kterou jste nechali stranou. Dochuťte solí a zjemněte troškou smetany. Můžete doladit ještě i dalším česnekem.
Podávat můžete například s česnekovými krutony a semínky černého sezamu. Pokud budete chtít, aby byla polévka sytější nebo nahradila hlavní jídlo, naservírujte třeba ještě ztracené vejce, jako jsem to udělala já.
Dětská specifika:
- pro chřest nemám oporu ve svých tabulkách, nicméně mám za to, že odhadem třičtvrtěroční dítě by ho mělo dobře strávit. V případě podávání mladším můžete vynechat agresivnější česnek a cibuli.
- semínka jsou taktéž hůře stravitelná - tabulkově od 2 let
- pokud budete servírovat s vejcem, pak dětem od 1 roku
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min
Autor:
zavřít okno