Ingredience: | |
čerstvý chřest | 1 svazek |
máslo | 2 lžíce |
menší cibule | 1 ks |
zeleninový vývar | dle potřeby |
smetana ke šlehání | 250 ml |
bílý pepř | dle chuti |
sušený česnek | dle chuti |
muškátový oříšek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
slnina | dle chuti |
toasty | dle potřeby |
Chřestová sezóna je v plném proudu, jelikož začíná v dubnu a končí v červnu. Takže můžeme začít "chřestovat".
Chřest neboli špargl, obsahuje vitaminy A, C, E a B a také draslík, vápník, sodík, fosfor, mangan, křemík a železo. Takže je nejen dobrý, ale i zdravý. Při nákupu si dejte pozor na to, aby byl čerstvý - neměl by mít zahnědlé, zašedlé, nebo žluté konce. Špargl nesmí být gumový ani scvrklý, při ohybu praskne a je plný šťávy a jeho hlavičky jsou uzavřené.
Někdo mi říkal, že je chřest „jen módní záležitost“, ale to není pravda! Víte, že chřest z Ivančic byl oblíbený i na vídeňském císařském dvoře?
Čerstvý zelený chřest není třeba ho loupat, stačí jen odkrojit dřevnaté konce. Poté ho rozkrojit a dát vařit v osolené vodě na cca 10-15 minut. Špičky chřestu si vyndáme na ozdobu.
Vedle v hrnci rozpustit trošku másla, přidat na jemno pokrájenou cibuli a nechat ji zesklovatět. Na cibulku vložit uvařený chřest a jemně orestovat. Poté zalít vývarem (kuřecí, nebo zeleninový), přidat smetanu (používám smetanu ke šlehání), bílý pepř, špetku sušeného česneku a muškátového oříšku. Nakonec vše rozmixovat ponorným mixérem do hladkého krému.
Na talíř položte špičky chřestu, nalijte polévku a můžete servírovat. Já jsem přidala upraženou slaninu a toasty. Mohu vřele doporučit, dobrou chuť.