Pažitka
Název:

Churros (čuros)


Churros (čuros)


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 gramů
sůl1 špetka
cukr krystal5 lžic
voda300 ml
vejce2 ks
olivový olej5 lžic
olej na smažení
skořice120 lžíce
hořké čokolády250 g
máslo2 cm
Postup přípravy:

Ve škole se učím španělsky už druhým rokem. Baví mě to a ráda se dozvídám nové věci o Španělsku, jejich kultuře a gastronomii, stolování a o zajímavých místech nebo událostech, které se tam dějí.
Aby nás naše třídní učitelka a zároveň španělštinářka nějak odměnila po celoroční dřině, rozhodla se na konci minulého školního roku připravit doma a přinést nám nějakou španělskou chuťovku. Vybrala si právě churros (čteme ,,čuros").
Vyprávěla nám jak si churros dávala s kamarády, když šla nad ránem domů z nějaké párty. Když jdete kolem voňavých stánků kde se line vůně čerstvě usmažených churros, skořice a čokolády neodoláte a asi za 2 eura si je koupíte.
Nevím proč jsem na ně dostala chuť právě dneska, ale hned co jsem vstala věděla jsem, že dneska bude den kdy se o churros pokusím i u mě doma. Nevěděla jsem co přesně čekat, ale není to poprvé co jsem něco vařila stylem "uvidíme co z toho bude".
Ale nakonec jsem ujídala už mezi focením.

Vodu a 5 lžic olivového oleje přivedeme k varu. Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, špetku soli a 2 lžíce cukru.
Až bude voda vařící přisypeme k ní misku s mouku, cukrem a solí. Vařečkou zpracujeme v hladkou pastu. Necháme vychladnout !! Přidáme 2 rozšlehané vejce. Pokud se vzniklé těsto bude moc lepit můžeme přidat víc mouky.

Jsou 2 způsoby jak churros udělat:

1. Těsto dáme do plnícího sáčku s hladkou nebo hvězdicovitou násadkou. 10-15 cm dlouhé tyčinky stříkáme rovnou do rozpáleného oleje. Smažíme cca 2 minuty, dokud nebudou churros světle hnědé. 

2. Ruce si poprášíme hladkou moukou a z těsta tvoříme kuličky, které potom vyválíme v tenké a 15 cm dlouhé provázky. Smažíme na rozpáleném oleji 2 minuty z obou stran. 
V hlubokém talíři smícháme zbylé 3 lžíce cukru se skořicí. Usmažené churros obalíme v cukrové směsi a na chvilku odložíme. 
Rozpustíme čokoládu s trochou másla (můžeme přidat i mléko).
Churros s cukrem a skořicí podáváme teplé s rozpuštěnou hořkou čokoládou 

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Zenab Condéová

    zavřít okno