Ingredience: | |
hladká mouka | 250 gramů |
sůl | 1 špetka |
cukr krystal | 5 lžic |
voda | 300 ml |
vejce | 2 ks |
olivový olej | 5 lžic |
olej na smažení | |
skořice | 120 lžíce |
hořké čokolády | 250 g |
máslo | 2 cm |
Ve škole se učím španělsky už druhým rokem. Baví mě to a ráda se dozvídám nové věci o Španělsku, jejich kultuře a gastronomii, stolování a o zajímavých místech nebo událostech, které se tam dějí.
Aby nás naše třídní učitelka a zároveň španělštinářka nějak odměnila po celoroční dřině, rozhodla se na konci minulého školního roku připravit doma a přinést nám nějakou španělskou chuťovku. Vybrala si právě churros (čteme ,,čuros").
Vyprávěla nám jak si churros dávala s kamarády, když šla nad ránem domů z nějaké párty. Když jdete kolem voňavých stánků kde se line vůně čerstvě usmažených churros, skořice a čokolády neodoláte a asi za 2 eura si je koupíte.
Nevím proč jsem na ně dostala chuť právě dneska, ale hned co jsem vstala věděla jsem, že dneska bude den kdy se o churros pokusím i u mě doma. Nevěděla jsem co přesně čekat, ale není to poprvé co jsem něco vařila stylem "uvidíme co z toho bude".
Ale nakonec jsem ujídala už mezi focením.
Vodu a 5 lžic olivového oleje přivedeme k varu. Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, špetku soli a 2 lžíce cukru.
Až bude voda vařící přisypeme k ní misku s mouku, cukrem a solí. Vařečkou zpracujeme v hladkou pastu. Necháme vychladnout !! Přidáme 2 rozšlehané vejce. Pokud se vzniklé těsto bude moc lepit můžeme přidat víc mouky.
Jsou 2 způsoby jak churros udělat:
1. Těsto dáme do plnícího sáčku s hladkou nebo hvězdicovitou násadkou. 10-15 cm dlouhé tyčinky stříkáme rovnou do rozpáleného oleje. Smažíme cca 2 minuty, dokud nebudou churros světle hnědé.
2. Ruce si poprášíme hladkou moukou a z těsta tvoříme kuličky, které potom vyválíme v tenké a 15 cm dlouhé provázky. Smažíme na rozpáleném oleji 2 minuty z obou stran.
V hlubokém talíři smícháme zbylé 3 lžíce cukru se skořicí. Usmažené churros obalíme v cukrové směsi a na chvilku odložíme.
Rozpustíme čokoládu s trochou másla (můžeme přidat i mléko).
Churros s cukrem a skořicí podáváme teplé s rozpuštěnou hořkou čokoládou