Ingredience: | |
sušené spařené meruňky | 100 g |
sekané mandle | 50 g |
velké cibule nakrájené na proužky | 3 ks |
vinný bílý ocet | 6 lžic |
třtinový cukr | 4 - 5 lžic |
nadrobno nasekaný česnek | 2 stroužky |
mletý zázvor | 1 lžička |
hořčičné semínko rozdrcené v hmoždíři | 2 lžičky |
sůl | špetka |
skořice | špetka |
olej | 1 lžíce |
Podáváme k čerstvým sýrům (Feta, kozí, hermelín...), grilovaným sýrům, steakům, uzeninám, apod.
Meruňky necháme bobtnat asi hodinu v horké vodě. Tu pak slijeme a ovoce nakrájíme na tenčí proužky.
Na oleji osmahneme cibuli téměř dozlatova. Přidáme mandle, chvilku je opékáme, pak přisypeme cukr a po dvou minutách i všechny ostatní suroviny. Směs svaříme, až získá hustou konzistenci - asi 20 minut. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít lžičkou vody, která ale musí být na konci vaření zcela odpařená.
Horké chutney plníme do vyvařených suchých sklenic, které pevně zavřeme a otočíme víčkem nahoru. Necháme vychladnout a po týdnu můžeme konzumovat.
Podrobné info: