Název:Cibulový koláč na plech
Ingredience:
Ingredience: |
červená cibule | 2 - 3 ks |
olej | 1 lžíce |
zakysaná smetana (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob) | 150 ml |
žloutek | 1 ks |
sůl | špetka |
sušená majoránka | špetka |
hoté kupované křehké těsto na koláč | 1 ks |
Postup přípravy:Receptů na slané koláče najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč.
Ještě vlažný, doplněný sklenkou vína, představuje dost hříšnou chuťovku.
V receptu jsem použila hotové, kupované těsto. Křehké těsto si totiž zaslouží zcela samostatnou pozornost, a té se mu dostane zase někdy jindy.
Postup
- Těsto, rozválené na tvar kruhu a vysoké kolem 4 mm, prostě jen přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů, horkovzdušný oběh ponechte vypnutý.
- Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Posléze okraje trochu a jen z malé části přehněte nahoru. Když u toho vytvoříte ozdobný vzor, cena bude nejspíš vaše.
- Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, přitom se snažte oddělit jednotlivé vrstvy cibule od sebe. Potom tuhle nádheru rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též.
- Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte vlažné.
- Tajný TIP: Místo křehkého těsta můžete použít i hotové těsto na pizzu. Pečte však velmi zprudka, ideálně mezi 220-240 stupni. Hotový koláč vyndejte z trouby nejpozději za 20 minut, ale možná i dříve - řiďte se barvou okrajů.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno