Těsto: | |
mouka | 2 hrnky |
voda + 20 ml pro případné nastavení | 220 ml |
sůl | 1 lžička |
Masová náplň: | |
mleté vepřové maso | 2 hrnky |
vepřové sádlo | 1/2 hrnku |
mleté syrové krevety | 1/3 hrnku |
strouhaný zázvor | 1 lžíce |
sekaná jarní cibulka | 1 ks |
sůl | 1 lžička |
světlá sojová omáčka | 1 lžíce |
ústřicová omáčka | 1 lžíce |
sezamový olej | 1 lžíce |
koření pěti vůní | 1 lžička |
vejce | 1 ks |
nasekané čínské zelí + lžička soli | 2 hrnky |
nasekané houby shitake | 5 ks |
Omáčka: | |
světlá sojová omáčka | dle chuti |
rýžový ocet | dle chuti |
jarní cibulka | dle chuti |
česnek | dle chuti |
sezamový olej | dle chuti |
chilli | dle chuti |
Vždy mě naprosto fascinoval pohled na Asijské ženy, s jakou zručností vytváří knedlíčky.
Je to téměř umělecké dílo a věřím, že než se je člověk naučí dělat dokonalé, tak jich musí udělat opravdu spoustu.
Jsou-li knedlíky položeny naplocho na pánvi, nejprve dušená s víkem s troškou vody, pak v oleji a poté co se voda odpaří, nazývají se guotie a někdy potstickers. Na spodní straně jsou dohněda opečené a krásně křupavé. Jiaozi říkáme knedlíčkům, pokud jsou vařené v páře.
Jiaozi jsou čínské knedlíky, které se běžně jedí po celé východní Asii. Je to jedna z hlavních potravin konzumovaných během čínského Nového roku a po celý rok v severních provinciích. Ačkoli jsou považovány za součást čínské kuchyně, jsou Jiaozi velmi populární a často jedeny v jiných částech Asie a v západních zemích.
Knedlíčky typicky sestávají z mletého masa, a nebo zeleninové náplně zabalené do tenkého kousku těsta , který se uzavře stlačením okraje dohromady.
V dnešní době se konzumují po celý rok, a mohou být podávány kdykoliv během dne - snídaně, oběd nebo jako večeře. Mohou tvořit předkrm, přílohu, a nebo hlavní jídlo. V Číně, někdy Jiaozi tvoří poslední chod v restauracích během stolování. Jako snídaně, jsou Jiaozi připraveny spolu s Xiaolongbao v levných restauracích u silnice. Tradičně jsou podávány v malých pařáčcích, které obsahují každý deset kusů. Jiaozi je vždy podávané s omáčkou z octa, sojové omáčky, česneku, jarní cibulky, chilli a sezamového oleje.
Nejprve si připravte těsto.
Vše smíchejte vidličkou, a poté dobře propracujte rukou v hladké pružné těsto.
Potřete ze všech stran olejem a dejte v míse přetažené potravinářskou fólii na dvě hodiny do lednice.
Mezi tím si připravte masovou náplň.
Maso, sádlo i krevety si namelte zvlášť. Já použila malý elektrický sekáček, takže vše bylo spíše nakutrováno.
Vzniklou směs promíchejte se všemi ingrediencemi a nechte v lednici marinovat.
Čínské zelí si pokrájejte na drobné kousky a prosolte solí. Pomocí ruky promačkejte a poté vyždímejte všechnu vodu.
Takto připravené zelí přidejte k masu v lednici.
Těsto si vytáhněte z lednice a ještě jednou propracujte. Po dvou hodinách by mělo být krásně tvárné.
Utvořte si z těsta hada a rozdělte na jednotlivé porce.
Můžete válet válečkem do tvaru kolečka, a nebo rozválet a vykrojit tvořítkem o průměru 9cm.
VIDEO návod jak tvořit knedlíčky.
Do středu kolečka dejte lžíci náplně, okraje potřete prsten namočeným ve vodě a prsty stiskněte k sobě.
Když máte všechny knedlíčky hotové, tak si přichystejte pánev s pokličkou a nepřilnavým povrchem.
Na trošce rostlinného oleje opečte knedlíčky plochou stranou dolů, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Lehce můžete kroužit pánví, aby nezůstali stále na jednom místě.
Přidejte půl hrnku studené vody a přiklopte pokličkou. Během vaření v páře (cca 10 minut) znova zakružte pánví. Poté odklopte pokličku a nechte veškerou vodu odvařit. Knedlíčky se začnou opět péci a po pár minutách budou znova křupavé.
Podávejte s omáčkou, kterou si připravíte ze světlé sojové omáčky, rýžového octa, jarní cibulka, česneku sezamového oleje a kdo má rád, může přidat i chilli.
Podrobné info: