Ingredience: | |
čirokové zrno | 100 g |
arašídové máslo | 125 g |
kokosový cukr / panela | 70 g |
sůl | špetka |
chia semínka | 2 lžíce |
Recept na super jednoduché sušenky na cestě! A možná taky trochu zdravé, ale to záleží na úhlu pohledu. Např. nedávno některé články absolutně shodili arašídové máslo pro možný obsah aflatoxinů, který dozajista nepřispívá našemu zdraví. Pokud tedy nemáte přístup ke kvalitnímu arašídovému máslu nebo podezříváte mírnou reakci, zkuste třeba mandlové nebo kešu. A sušenky budou pokaždé jiné!
Vím, že někteří z vás se možná také trochu osypou nad přidaným kokosovým cukrem, ale já si z něj vrásky nedělám. Je momentálně asi nejoblíbenější formou i mezi výživovými guru a díky ceně máte jistotu, že takového cukru nikdy nespotřebujete moc:)). Ale není žádný problém nahradit třeba sušenými datlemi, které recept přirozeně prosladí. Pak už jen přidáme chia semínka, která jsou v poslední době velmi opěvovaná (pozor při nízkém tlaku!) a protizánětlivý čirok. Sušenky jsou nejlepší ještě ten stejný den, ale nějaký pátek vám vydrží (v lednici ještě déle, tedy pokud je dřív nesníte). Já jsem tedy měla co dělat, abych nesnědla těsto ještě dříve, než jsem sušenky dopekla. Těsto je totiž bez vajec a nemusíte se bát ochutnat (a dosladit jen podle své chuti).
Čirokové zrno dobře propláchneme a namočíme alespoň dvě hodiny předem do vody/případně přes noc. Slijeme, zalijeme vodou a necháme na mírném plameni vařit příbližně 1 hodinu do změknutí.
Troubu předehřejeme na 190°C. K lehce vychladlému čiroku přidáme arašídové máslo, cukr a chia semínka, a tyčovým mixérem promícháme (lehce, abychom nerozmixovali všechna zrna). Pomocí dvou kávových lžiček formujeme na plech hromádky, které rozplácneme navlhčenými prsty na sušenky. Pečeme 13-15 minut (čím delší, tím křupavější), po vytažení budou sušenky měkké (rozpadnou se, kdybychom je chtěli sejmout hned), necháme je kompletně vychladnout na plechu (a oni prostě ztuhnou, takže se na začátek neděste a dejte jim čas). Pak už jen mlsáme. Dobrou chuť.
Podrobné info: