Ingredience: | |
kvalitní sůl - já použila španělskou mořskou | 1 a 1/2 šálku |
chilli paprička | 1 ks |
citronová kůra | 1 lžička |
Kvalitní sůl dodá šmrnc našim pokrmům a spoustu důležitých minerálů našemu tělu. Nejlepší jsou přírodní soli, třeba himalájská nebo mořská, podmínkou je, aby nebyly čištěné. Když navíc k takové dobré soli přidáme třeba takovou citronovou kůru a chilli papričku, dostaneme perfektní instantní ochucovadlo, které užijeme třeba při přípravě salátů.
Citronová kůra by měla pocházet z bio citronu. Úplně nejlepší je, pokud je citron pěstovaný doma (ano, i malý citroník bytových rozměrů umí vyplodit spoustu prvotřídních citronů v té nejlepší bio kvalitě!). Každopádně citron dobře omyjeme a opatrně osušíme. Poté ostrouháme žlutou vrstvu kůry. Ideální je malé jemnější ruční struhadlo.
Dobře omytou chilli papričku rozkrojíme vejpůl a zbavíme ji semínek. Poté nakrájíme na pár kousků.
Do mixéru odměříme sůl, přidáme kůru a chilli a můžeme začít mixovat. Dle typu mixéru možná bude třeba přidat více soli, aby bylo dostatek suroviny pro řádné mixování. Sůl se může lepit na stěny, takže čas od času sundáme nádobu, sůl sklepeme a pokračujeme.
Když je sůl jemná jak chceme a papričky rozmixovány, můžeme obsah mixéru vyklepat na plech vyložený pečícím papírem. Ten pak dáme do trouby a zapneme na 90 stupňů. Necháme sušit asi 20 minut, pak troubu vypneme. Necháme vychladnout a přesypeme do dobře uzavíratelné skleničky.
Podrobné info: