Ingredience: | |
hladká mouka | 200 g |
cukr | 1 lžíce |
sůl | špetka |
vychlazené máslo, na kostičky | 100 g |
žloutek | 1 ks |
citronová kůra | 1 lžička |
vychlazená voda | 2 lžíce |
Krém: | |
čerstvý termizovaný sýr | 200 g |
cukr moučka | 5 lžic |
změklé máslo | 3 lžíce |
lemon curd | 1 lžíce |
mléko | dle potřeby |
Na ozdobení: | |
borůvky/borůvkový džem | dle potřeby |
Nemůžu si pomoct, ale citron a borůvky jsou prostě dokonalá dvojka. Ladí spolu barevně i v chuti. Tyhle košíčky jsou křehké a jemné, příjemně osvěžující náplň připomíná cheesecake (však je taky plná lahodného krémového sýra). Je to dezert, který si asi nebudete chystat každý den, zato své milé a blízké s ním zaručeně ohromíte. Na druhou stranu, proč taky někdy nemyslet jenom na sebe a prostě si neudělat radost...
Troubu předehřejeme na 190 °C. V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná drobenku. V misce prošleháme vajíčko s citronovou kůrou a vodou, přilijeme do sypké směsi a ještě krátce promixujeme. Rukou rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny vychladit do lednice.
Těsto si rozdělíme na 24 kousků a namačkáme do důlků ve formě na minimuffiny, nezapomeneme vytvarovat okraj. Můžeme si to zjednodušit, když do každého důlku dáme kuličku těsta a malou sklenkou na panák vytlačíme dno i okraje. Dno košíčků propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo. Pečeme dozlatova, asi 10 minut. Necháme zchladnout ve formě. Upečené košíčky opatrně vyjmeme, jde to lehce, stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj.
Na krém vyšleháme sýr, cukr, máslo a lemon curd (případně citronovou kůru a šťávu). Pokud je krém příliš hustý, přidáme trošku mléka. Do řídkého krému zase můžeme vešlehat kousek másla.
Krémem naplníme košíčky, lžičkou nebo cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Navrch posadíme borůvky a třeba spirálky citronové kůry. (Na dno košíčků můžeme dát ještě trochu borůvkového džemu).
Podrobné info: