Ingredience na těsto: | |
máslo | 115 g |
cukr moučka | 50 g |
hladká mouka | 140 g |
sůl | 1/4 lžičky |
vanilkový extrakt | 1/2 lžičky |
Náplň: | |
celý citron | 80 g |
cukr moučka | 200 g |
citronová š´táva | 45 ml |
velká vejce | 3 ks |
kukuřičný škrob | 4 lžičky |
sůl | 1/4 lžičky |
rozpuštěné máslo | 45 g |
Máte chuť na něco svěžího, kyselého a hlavně dobrého? Zkuste tenhle řez. Jak sám název napovídá, je použit celý citron, takže i když třeba normálně bio citrony bez postřiku nekupujete, na tenhle moučník si jeden pořiďte, ať se necpete chemikáliemi ve velkém. Na tuhle dobrotu jsem viděla více receptů a vybrala jsem ten, kde je málo citronové vrstvy. A udělala jsem dobře, protože ono toho krému stačí opravdu málo, aby moučníku dodala pořádný říz!
Tentokrát nezapomeňte korpus předpéct, jinak nebude křupavý a možná se ani nestihne propéct.
Těsto:
Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.
Náplň:
Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.
Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).
Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe.
Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.
Podrobné info: