Pažitka
Název:

Citronové řezy z celého citronu


Citronové řezy z celého citronu


Ingredience:
Ingredience na těsto:
máslo115 g
cukr moučka50 g
hladká mouka140 g
sůl1/4 lžičky
vanilkový extrakt1/2 lžičky
Náplň:
celý citron80 g
cukr moučka200 g
citronová š´táva45 ml
velká vejce3 ks
kukuřičný škrob4 lžičky
sůl1/4 lžičky
rozpuštěné máslo45 g
Postup přípravy:

Máte chuť na něco svěžího, kyselého a hlavně dobrého? Zkuste tenhle řez. Jak sám název napovídá, je použit celý citron, takže i když třeba normálně bio citrony bez postřiku nekupujete, na tenhle moučník si jeden pořiďte, ať se necpete chemikáliemi ve velkém. Na tuhle dobrotu jsem viděla více receptů a vybrala jsem ten, kde je málo citronové vrstvy. A udělala jsem dobře, protože ono toho krému stačí opravdu málo, aby moučníku dodala pořádný říz!

Tentokrát nezapomeňte korpus předpéct, jinak nebude křupavý a možná se ani nestihne propéct.

Těsto: 
Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.

Náplň: 
Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.

Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).

Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe. 

Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 

Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno