Pažitka
Název:

Citronové rizoto s hráškem a krevetami pro děti od 2 let


Citronové rizoto s hráškem a krevetami pro děti od 2 let


Ingredience:
Marináda:
citron1 ks
med1 lžíce
olej2 lžíce
česnek1 stroužek
loupané krevety150 g
hladkolistá petržel dle chuti
Rizoto:
rýže na risotto300 g
vývar nebo voda500 ml
cibule1 ks
česnek2 stroužky
přepuštěné máslo - ghí2 lžíce
mražený hrášek hrst
hladkolistá petržel dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Tak jako jiné děti chodí v supermarketech škemrat do oddělení s bonbóny, chodí to moje dělat oči do chlaďáku s rybami. Tentokrát ji ovšem nejvíce oslovily krevety, takže nakoupeno a mise začíná.

Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.

V hrnci rozehřejte ghíčko a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jak bílé víno či vodu. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar. Uvařte do změknutí rýže a odstavte. Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.

Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno