Marináda: | |
citron | 1 ks |
med | 1 lžíce |
olej | 2 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
loupané krevety | 150 g |
hladkolistá petržel | dle chuti |
Rizoto: | |
rýže na risotto | 300 g |
vývar nebo voda | 500 ml |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
přepuštěné máslo - ghí | 2 lžíce |
mražený hrášek | hrst |
hladkolistá petržel | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
citronová šťáva | dle chuti |
Tak jako jiné děti chodí v supermarketech škemrat do oddělení s bonbóny, chodí to moje dělat oči do chlaďáku s rybami. Tentokrát ji ovšem nejvíce oslovily krevety, takže nakoupeno a mise začíná.
Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.
V hrnci rozehřejte ghíčko a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jak bílé víno či vodu. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar. Uvařte do změknutí rýže a odstavte. Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.
Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.
Dětská specifika: