Pažitka
Název:

Citronovo-mandlový koláč


Citronovo-mandlový koláč


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
cukr krystal200 g
hladká mouka150 g
prášek do pečiva1 balíček
mandlová mouka100 g
likér Amaretto3 lžíce
tvaroh100 g
jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů dle chuti
šťáva z 1/2 citronu dle chuti
vanilkový prášek špetka
rozpuštěné máslo100 g
Krém:
zakysaná smetana1 kelímek
tvaroh100 g
cukr moučka1 lžíce
želatina3 plátky
Postup přípravy:

Už nějakou dobu mám v hlavě tadyten koláč. Voní po citronu a po mandlích a vypadá jako zasněžená louka. A tu srnku jsem si prostě nemohla odpustit.

Koláč je krásně vláčný díky tvarohu a díky mandlím má zase zajímavou strukturu.

Postup:

  1. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem - dno i boky (z pečicího papíru vystřihněte dva pruhy stejně vysoké jako forma, vnitřek formy potřete máslem a pak vyložte pruhy papíru, které se díky máslu neodlepí)
  2. V misce smíchejte mouku, prdopeč, mandle a vanilku.
  3. V jiné misce šlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny. Přidejte suché ingredience, citronovou kůru i šťávu, Amaterro a tvaroh a vše pořádně zašlehejte. Nakonec přidejte máslo a ještě jednou zamíchejte.
  4. Těsto nalejte do formy a pečte na 180 minut asi hodinu. Nechejte vychladnout, ale nevyndávejte z formy.
  5. Až je koláč upečený a vychladlý, udělejte krém. Připravte si želatinu podle návodu na obalu. Smíchejte smetanu, tvaroh a cukr a přidejte rozpuštěnou želatinu. Nalejte na koláč, který je stále v dortové formě a díky papíru se k ní teď nepřilepí.
  6. Nechejte ztuhnout alespoň dvě hodiny a pak odstraňte formu. Doporučuji nechat v lednici přes noc, koláč bude vláčnější.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno