Název:Citronovo-mandlový koláč
Ingredience:
Ingredience: |
vejce | 3 ks |
cukr krystal | 200 g |
hladká mouka | 150 g |
prášek do pečiva | 1 balíček |
mandlová mouka | 100 g |
likér Amaretto | 3 lžíce |
tvaroh | 100 g |
jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů | dle chuti |
šťáva z 1/2 citronu | dle chuti |
vanilkový prášek | špetka |
rozpuštěné máslo | 100 g |
Krém: |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
tvaroh | 100 g |
cukr moučka | 1 lžíce |
želatina | 3 plátky |
Postup přípravy:Už nějakou dobu mám v hlavě tadyten koláč. Voní po citronu a po mandlích a vypadá jako zasněžená louka. A tu srnku jsem si prostě nemohla odpustit.
Koláč je krásně vláčný díky tvarohu a díky mandlím má zase zajímavou strukturu.
Postup:
- Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem - dno i boky (z pečicího papíru vystřihněte dva pruhy stejně vysoké jako forma, vnitřek formy potřete máslem a pak vyložte pruhy papíru, které se díky máslu neodlepí)
- V misce smíchejte mouku, prdopeč, mandle a vanilku.
- V jiné misce šlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny. Přidejte suché ingredience, citronovou kůru i šťávu, Amaterro a tvaroh a vše pořádně zašlehejte. Nakonec přidejte máslo a ještě jednou zamíchejte.
- Těsto nalejte do formy a pečte na 180 minut asi hodinu. Nechejte vychladnout, ale nevyndávejte z formy.
- Až je koláč upečený a vychladlý, udělejte krém. Připravte si želatinu podle návodu na obalu. Smíchejte smetanu, tvaroh a cukr a přidejte rozpuštěnou želatinu. Nalejte na koláč, který je stále v dortové formě a díky papíru se k ní teď nepřilepí.
- Nechejte ztuhnout alespoň dvě hodiny a pak odstraňte formu. Doporučuji nechat v lednici přes noc, koláč bude vláčnější.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno