Ingredience: | |
mascarpone | 250 g |
zakysaná smetana (16%) | 400 g |
celá vejce | 3 ks |
cukr | 3 lžíce |
prášková želatina | 2 lžičky |
voda | 250 ml |
moučkový cukr | dle chuti |
Cukerný roztok: | |
citron - šťáva z něj | 1 ks |
cukr | 5 lžic |
voda | 200 ml |
Korpus: | |
čokoládové sušenky | 200 g |
máslo | 120 g |
Ovocná omáčka: | |
ostružiny | 100 g |
bílé krémové balsamico | 2 lžíce |
tmavé klasické balsamico | 1 lžíce |
citronová šťáva | 1 lžíce |
voda | 150 ml |
Jednoduchý nepečený sušenkový korpus se šlehanou náplní ze sýra mascarpone, doplněný desetiminutovou omáčkou z lesních plodů a balsamica.
Korpus:
Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 minut do lednice.
Náplň:
Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidšího medu. Odstavíme.
Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu, cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznikly hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.
Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se. Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.
Ovocná omáčka:
Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.
Poznámka:
Krájíme na trojúhelníky, nebo zkusíme pomocí vykrajovátek i jiné tvary, viz foto. Až budete dort krájet, můžete ho po obvodu uvolnit tenkým nožem.
Tipy: citrony nahraďte limetkou nebo pomeranče. Místo tmavých sušenek zkuste světlé máslové. Dezert zkuste vylepšit pravou vanilkou a créme fresh.
Podrobné info: