Ingredience: | |
extra panenský olivový olej | 200 ml |
zralé BIO citrony | 2 ks |
Při brouzdání internetem jsem narazila na článek o přidání citronové kůry do olivového oleje a možnosti zpestřit si tak nejeden pokrm. Jelikož obě suroviny téměř denně používám, hlavně ve spojení se zeleninovými saláty, přišlo mi to jako celkem dobrý nápad.
Citronový olivový olej jsem ještě neměla možnost ochutnat. Do noty mi také hrála dostupnost obou surovin ve výborné kvalitě. Domácí olivový olej a čerstvé citrusové plody ze sousedství, což je zřejmě nejdůležitější faktor při výrobě, žádná chemie, vosk nebo pesticidy. Čistá příroda, sluníčkem nasáklé plody a lidské úsilí vytvořit něco dobrého.
Olej je třeba nechat dva týdny odležet, tak zatím čekám a slídím jako mlsný kocour čekajíc na možnost ochutnat. Všechny možné bylinkové a kořeněné olivové oleje jsem již na vlastní kůži vyzkoušela a nikdy nezklamaly, proto i tady o výsledku nepochybuji. No, nechám se překvapit...
Citrony pořádně umyjeme, osušíme a necháme tak půl hodinky proschnout. Poté pomocí škrabky na brambory oloupeme citronovou kůru (část bílé dužniny může být také, ale pozor na samotný plod, případná vlhkost by nám mohla olej znehodnotit), kterou necháme dalších 10 minutek proschnout. Do připravené skleněné nádoby (může být cokoliv, mně se hodily lahvičky od javorového sirupu) vložíme kousky citronové kůry a ty zalijeme olivovým olejem až po okraj. Nádobu dobře uzavřeme a necháme na tmavém a chladném místě dva týdny odležet.
Poté z oleje odstraníme citronovou kůru a olej přecedíme přes jemné sítko do čisté a suché lahvičky.
Antonio Carluccio (italský šéfkuchař) doporučuje používat olej naprosto všude, do salátů, marinád, zeleninových pokrmů, k masu a rybám nebo třeba jen ve spojení s ricottou.