Na vaření cizrny: | |
cizrna v suchém stavu | 200 g |
čerstvý nasekaný libeček | 1 lžička |
bazalka | 1 lžička |
majoránka | 1 lžička |
Omáčka: | |
cibule | 3 ks |
červená paprika | 2 ks |
hraška | 40 g |
uzená paprika | 2 lžičky |
sladká paprika | 2 lžičky |
sojová omáčka (Tamari nebo Shoyu) | 2 lžíce |
nové koření | 10 kuliček |
bobkový list | 4 ks |
voda | 700 ml |
rostlinná smetana na zjemnění | dle chuti |
Příloha: | |
celozrnná rýže | 240 g |
voda | cca 600 ml |
mořská řasa Wakame | 8 g |
sušený česnek plátky | 2 lžičky |
koření čarodějka | 1 lžička |
garam masala | 1 lžička |
kurkuma | 1 lžička |
Když nevím co uvařit k obědu, cizrna na paprice je vždy dobrá volba. Ať už vařím oběd jen pro nás, nebo i pro hosty, vždy si všichni pochutnáme. A pokud zrovna nemám doma cizrnu, tak se dá snadno nahradit i velkými bílými máslovými fazolemi.
Nejoblíbenější přílohou u nás doma je celozrnná rýže vařená společně s mořskou řasou a sušeným česnekem. Ale přílohu si zvolte podle vaší chuti. Kolínka nebo vařené brambory chutnají v této kombinaci taky naprosto skvěle. A pokud máte chuť na krémovější variantu, přidejte do omáčky jakoukoliv rostlinou smetanu na zjemnění. Tuto alternativu vždy volím pro návštěvy.
Mořské řasy, ať už to jsou Wakame, Kombu, Nori, Dulse, atd. používáme doma celkem často. Většinou je přidáváme při vaření luštěnin, obilovin nebo polévek. Mořské řasy jsou všeobecně dobrým zdrojem vápníku, jodu, zinku, hořčíku, draslíku, sodíku a chromu. Z vitamínů jsou zastoupeny nejvíce Vitamín A, B2, B12, C a E. Mořské řasy také obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, chlorofyl, betakaroten, lutein, cholin a biotin. Řasy působí preventivně proti civilizačním chorobám jako je alergie, revmatismus, vysoký krevní tlak a ateroskleróza. Detoxikují organismus, urychlují metabolizmus a podporují trávení. Odkyselují organizmus díky čemuž působí preventivně proti karcinogenním onemocněním. Upravují funkci štítné žlázy a zlepšují pevnost kloubů a kostí. Také pozitivně působí na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
Pokud nejste zvyklí na chuť mořských řas, dávku pomalinku zvyšujte. Nepřekračujte ale maximální denní dávku 2g na osobu. Mořské řasy chutnají prostě jako mořské řasy a některé jídla díky nim dostávají úplně jinou chuť. Pro nás velmi vítanou.
Jak na to: