Pažitka
Název:

Cizrna na paprice s rýží

bezlepkový recept


Cizrna na paprice s rýží


Ingredience:
Na vaření cizrny:
cizrna v suchém stavu200 g
čerstvý nasekaný libeček1 lžička
bazalka1 lžička
majoránka1 lžička
Omáčka:
cibule3 ks
červená paprika2 ks
hraška40 g
uzená paprika2 lžičky
sladká paprika2 lžičky
sojová omáčka (Tamari nebo Shoyu)2 lžíce
nové koření10 kuliček
bobkový list4 ks
voda700 ml
rostlinná smetana na zjemnění dle chuti
Příloha:
celozrnná rýže240 g
vodacca 600 ml
mořská řasa Wakame8 g
sušený česnek plátky2 lžičky
koření čarodějka1 lžička
garam masala1 lžička
kurkuma1 lžička
Postup přípravy:

Když nevím co uvařit k obědu, cizrna na paprice je vždy dobrá volba. Ať už vařím oběd jen pro nás, nebo i pro hosty, vždy si všichni pochutnáme. A pokud zrovna nemám doma cizrnu, tak se dá snadno nahradit i velkými bílými máslovými fazolemi.

Nejoblíbenější přílohou u nás doma je celozrnná rýže vařená společně s mořskou řasou a sušeným česnekem. Ale přílohu si zvolte podle vaší chuti. Kolínka nebo vařené brambory chutnají v této kombinaci taky naprosto skvěle. A pokud máte chuť na krémovější variantu, přidejte do omáčky jakoukoliv rostlinou smetanu na zjemnění. Tuto alternativu vždy volím pro návštěvy.

Mořské řasy, ať už to jsou Wakame, Kombu, Nori, Dulse, atd. používáme doma celkem často. Většinou je přidáváme při vaření luštěnin, obilovin nebo polévek. Mořské řasy jsou všeobecně dobrým zdrojem vápníku, jodu, zinku, hořčíku, draslíku, sodíku a chromu. Z vitamínů jsou zastoupeny nejvíce Vitamín A, B2, B12, C a E. Mořské řasy také obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, chlorofyl, betakaroten, lutein, cholin a biotin. Řasy působí preventivně proti civilizačním chorobám jako je alergie, revmatismus, vysoký krevní tlak a ateroskleróza. Detoxikují organismus, urychlují metabolizmus a podporují trávení. Odkyselují organizmus díky čemuž působí preventivně proti karcinogenním onemocněním. Upravují funkci štítné žlázy a zlepšují pevnost kloubů a kostí. Také pozitivně působí na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
Pokud nejste zvyklí na chuť mořských řas, dávku pomalinku zvyšujte. Nepřekračujte ale maximální denní dávku 2g na osobu. Mořské řasy chutnají prostě jako mořské řasy a některé jídla díky nim dostávají úplně jinou chuť. Pro nás velmi vítanou.

Jak na to:


Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Iveta Ondruchová

    zavřít okno