Ingredience: | |
květák | 400 g |
batáty | 400 g |
vařená cizrna | 300 g |
jarní cibulka | 4 ks |
kokosové mléko | 1 plechovka |
mletá paprika | 1 lžička |
ghíčko / olej dle potřeby | 1 ks |
sůl | 1 špetka |
Když jsem tohle jednoduché a rychlovkové jídlo naservírovala manželovi, významně na mě pohlédl a řekl: “To je výborný, to musí na blog!” A když chlap pochválí cizrnu a květák, tak je jasný, že to prostě do světa musí, protože to se zas až tak často nestává.
Květák oberte na malé růžičky a batát oloupejte a nakrájejte na malé kostky o velikosti zhruba půl centimetru. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpalte ghíčko či olej a orestujte na něm cibulku. Po chvilce přidejte také batáty a květák, vše společně opečte dozlatova.
Poté přidejte uvařenou cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a ochuťte solí a mletou červenou paprikou (může být i pálivá, pokud vaříte pro větší strávníky). Přiklopte poklicí, stáhněte teplotu a na mírném plameni nechte jemně probublávat, dokud nebude květák a batát tak akorát – na skus. Trvat by to mělo přibližně 10 – 15 minut, dle velikosti kousků.
Až bude jídlo hotové, krátce směs projeďte tyčovým mixérem – maximálně tak jednu třetinu. Tím omáčku přirozeně svým obsahem zahustíte, avšak dělat to nutně nemusíte.
Doporučuji podávat s kouskem pečiva, neboť luštěniny se velmi dobře kamarádí právě s obilovinami a dělají jídlo plnohodnotné z pohledu aminokyselin.