Ingredience: | |
cizrna | 300 g |
bílý jogurt | 1 l |
sezamová pasta tahíni | 3 lžíce |
česnek | 5 stroužků |
arabská pita | 4 placky |
hladkolistá petržel | hrst |
vavřín | 1 list |
sladká paprika | 1 lžička |
římský kmín | 1/4 lžičky |
piniové oříšky | 1 lžíce |
mandlové hranolky | 1 lžíce |
olivový olej | trochu |
máslo | kousek |
Jelikož je u nás stále ještě teplé a slunné počasí, nemám někdy na vaření ani pomyšlení. Sluníčko láká k lenošení na pobřeží, procházkám po pláži a relaxování při šplouchání vln.
V takových chvílích se ráda nechám zlákat jednoduchostí některých arabských receptů. Cizrna v jogurtu je jedním z nich, navíc tři v jednom – vydatná snídaně, lehký oběd, rychlá večeře. Záruka použití kdykoliv během dne.
Cizrnu přes noc namočíme, ráno slijeme, zalijeme čistou vodou, přidáme vavřín a uvaříme do měkka. Přecedíme, dle chuti přidáme římský kmín a promícháme.
Pitu nakrájíme na kostičky, zakápneme olivovým olejem, promícháme, rozprostřeme na plech a při 200 stupních pečeme do křupava.
Studený jogurt smícháme se sezamovou pastou, přidáme rozmačkaný česnek a dochutíme solí.
Na talíř dáme hrst opečené pity, poházíme cizrnou, přelijeme ochuceným jogurtem, posypeme na drobno pokrájenou petrželkou a opraženými oříšky a mandlemi. Nakonec poprášíme mletou paprikou a celé přelijeme rozpuštěným máslem.
Podrobné info: