Pažitka
Název:

Cizrnová polévka s červenou řepou


Cizrnová polévka s červenou řepou


Ingredience:
Ingredience:
červená řepa (uvařená)2 ks
uvařená cizrna (již vařená Alnatura) + 20 g k servírování160 g
bílá cibule1 ks
česnek2 stroužky
sušený zázvor (nebo 3 cm čerstvého)1 lžička
koření garam masala (lze nahradit kari)2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
zeleninový vývar800 ml
smetana (rýžová)100 ml
olej dle potřeby
K servírování:
opečená cizrna dle chuti
Postup přípravy:

Už začíná období, kdy se nám zima dostává doslova pod nehty, a proto je třeba mít doma polévku, která nás nejen zasytí, ale především zahřeje. Luštěniny nám dodají potřebné bílkoviny, červená řepa jako zdroj zeleniny a koření nás uvnitř krásně zahřeje. Je to další polévka v naší oblíbené skupině polévek, v nichž „musí lžíce stát“.

Pokud máme uvařenou červenou řepu, je tato polévka doslova do pár minut. Proto doporučuji si červenou řepu připravit dopředu. Já ji vařím v tlakovém hrnci cca 30 minut.

Nejprve si tedy najemno nakrájíme cibuli a česnek. Ve vyšším hrnci si na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek a zasypeme kořením (zázvor, garam masala), poté přidáme na kostky nakrájenou červenou řepu a cizrnu, kterou jsme si předtím scedili. Vše zalijeme vývarem, osolíme a opepříme a necháme provařit, stačí jen chvíli nechat projít varem, tedy cca 5-10 minut. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr zjemníme smetanou. Smetanu necháme provařit a poté polévku podáváme.

K podávání doporučuji opečenou cizrnu, kterou jsme si udělali tak, že  jsme si ji opekli na trošce oleje na pánvi do křupava.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno