Pažitka
Název:

Cizrnové kari s lilkem v kokosovém mléce


Cizrnové kari s lilkem v kokosovém mléce


Ingredience:
Ingredience:
cizrna nebo plechovka vařené1/2 balíčku
lilek1 ks
cibule1 ks
rajčata4 ks
červená curry pasta2 lžíce
kokosové mléko1/2 plechovky
koriandrová nať dle chuti
limetka2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
zeleninový vývar/voda1 hrnek
Ghí/rostlinný olej dle potřeby
Domácí kari pasta:
česnek4 stroužky
oloupaný zázvor3 cm
chilli pasta1 lžíce
hrubozrnná sůl1 lžička
celý pepř10 kuliček
nové koření3 kuličky
badyán1/2 hvězdičky
nalámaný malý bobkový list1 ks
mletý koriandr1/2 lžičky
celý římský kmín1 lžička
kurkuma1/2 lžičky
olej2 lžíce
Postup přípravy:

Dnes mám konečně náladu vařit a fotit. Moje 11 léta kočička má po operaci nádoru a vypadá to dobře. A když ji chutná, tak mam hned lepší náladu. Pro ni vařené kuřecí a pro nás "Cizrnové kari s lilkem a rýží v kokosovém mléce".

Cizrnové kari je velmi výživné a maso vám v něm nebude vůbec scházet.

Pokrm je to velmi jednoduchý, ale příprava zabere malinko času.

Nejprve začněte tím, že si přes noc namočíte cizrnu, kterou si později v osolené vodě uvaříte doměkka. To trvá 15 - 30 minut. Pokud nemáte čas máčet římský hrách, jak se cizrně říká přes noc, můžete nahnat čas tím, že koupíte plechovku již uvařené. Takovouto cizrnu důkladně propláchněte a nechte okapat.

Dále bude potřeba připravit si lilek. Ten si podélně rozkrojte na silnější plátky, poté na nudličky a nakonec na kousky zhruba 1x1x2 cm velké.

Osolte a nechte na sítku vyplakat. Voda, která do misky odkape je hořká a znehodnotila by vám celé kari. Po dvaceti minutách osušte lilek na papírové utěrce.

V pánvi si rozpalte vetší množství oleje, ve kterém si lilek orestujte krásně do hněda.
Přebytečný tuk nechte odsát opět na papírové utěrce.

Nyní si můžete vybrat, zda si kari pastu vyrobíte a nebo použijete tu kupovanou.

Není na nic špatného a sama ji ráda používám, když mám doma ale vše potřebné, ráda si ji vyrobím.

Rajčata si nařízněte do kříže a spařte krátce vřelou vodou a rychle ponořte do studené. Slupka se oddělí a vy můžete rajčata krásně oloupat. Poté odstraňte i semínka a čistou dužinu si pokrájejte na centimetrové proužky.

Na oleji co zbyl po lilku osmahněte kari pastu. Jakmile se rozvoní, přidejte k ní najmeno pokrájenou cibulku a tři minutky restujte.

Vsypte cizrnu, lilek a rajčata. Restujte další tři minuty a můžete přidat půl plechovky kokosového mléka. Krátce nechte provařit a popřípadě dochuťte solí.

Podávejte s řezem limety a lístky koriandru. Jako příloha je ideální Indický chleba a nebo rýže.

Domácí kari pasta:

Tato pasta se nejlépe vyrábí v kamenném hmoždíři.
Veškeré suché koření si rozemelte s hrubou solí, přidejte česnek a zázvor s chilli pastou a drťte do konzistence kaše. Přidejte dvě lžíce oleje a vymíchejte pomocí paličky do hladké konzistence.
Pokud máte stonky od koriandru, rozhodně je použijte. Jsou plné chutě a je škoda je vyhodit.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno