Ingredience: | |
střední cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
střední cuketa | 1/2 ks |
špenát | dle potřeby |
předvařená cizrna | 1 hrnek |
červená čočka | 5 lžic |
kokosové mléko | 1/2 plechovky |
šťáva z jednoho citronu | |
nastrouhaný zázvor | 3 cm |
rajčata | 2 ks |
protlak | 1/2 hrnku |
olivový olej | 1/2 lžíce |
kurkuma | 1 lžička |
drcený sušený koriandr | 1 lžička |
drcený kmín | 1 lžička |
chilli | 1 špetka |
kari koření | 1 špetka |
lahůdkové droždí | 1 špetka |
sezamová semínka | 1 hrstka |
mleté oříšky | 1 hrstka |
Poslední dobou nám v kuchyni kari voní dost často. Teda.. to aroma se dá těžko udržet jen v kuchyni a navíc je snad návykové nebo co.
Brňáci určitě ví, čím jsem si procházela, když jsem hladová z práce domů chodila kolem indické Annapurny! O našem kari nemůžu tvrdit, že je tradiční - vznikají nejrůznější verze, ono to jde totiž velmi snadno obměňovat. Já mám pro vás tip na cizrnové kari se špenátem a cuketou, můžete ale použít i jinou zeleninu, například brokolici, mrkev nebo lilek. Ono to snad nejde ničím zkazit, důležité je vyvážit poměr tekutin a koření. Podáváme s oblibou s plackami chapati.
Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, rajčata a protlak rozmixujeme do hladké směsi.
Na velké pánvi na oleji restujeme pár sekund jen koření, poté přidáme rajčatovou směs a můžeme ochutit lahůdkovým droždí. Necháme povařit asi 2 minuty a přidáme čočku a kokosové mléko. Vaříme, dokud není čočka měkká, přidáme zbytek zeleniny a opět povaříme do měkka. Čerstvý špenát můžeme přidat později.
Cizrnu a popřípadě špenát smícháme s citronovou šťávou nebo taky se sezamovým semínkem a oříšky. Vše přimícháme ke zbytku směsi. Podle potřeby taky můžeme ještě dochutit, klidně ještě sypu kurkumu. Nechávám pár minut už jen tak uležet na nejmírnějším ohni.
Podáváme s rýží nebo s indickým chlebem. Většinou vyrábím nejjednodušší chapati - recept najdete zde.