Pažitka
Název:

Cizrnové kari se zeleninou

bezlepkový recept


Cizrnové kari se zeleninou


Ingredience:
Ingredience:
střední cibule1 ks
česnek2 stroužky
střední cuketa1/2 ks
špenát dle potřeby
předvařená cizrna1 hrnek
červená čočka5 lžic
kokosové mléko1/2 plechovky
šťáva z jednoho citronu
nastrouhaný zázvor3 cm
rajčata2 ks
protlak1/2 hrnku
olivový olej1/2 lžíce
kurkuma1 lžička
drcený sušený koriandr1 lžička
drcený kmín1 lžička
chilli1 špetka
kari koření1 špetka
lahůdkové droždí1 špetka
sezamová semínka1 hrstka
mleté oříšky1 hrstka
Postup přípravy:

Poslední dobou nám v kuchyni kari voní dost často. Teda.. to aroma se dá těžko udržet jen v kuchyni a  navíc je snad návykové nebo co.
Brňáci určitě ví, čím jsem si procházela, když jsem hladová z práce  domů chodila kolem indické Annapurny! O našem kari nemůžu tvrdit, že je tradiční - vznikají nejrůznější verze, ono to jde totiž velmi snadno obměňovat. Já mám pro vás tip na cizrnové kari se špenátem a cuketou, můžete ale použít i jinou zeleninu, například brokolici, mrkev nebo lilek. Ono to snad nejde ničím zkazit, důležité je vyvážit poměr tekutin a koření. Podáváme s oblibou s plackami 
chapati.

Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, rajčata a protlak rozmixujeme do hladké směsi.
Na velké pánvi na oleji restujeme pár sekund jen koření, poté přidáme rajčatovou směs a můžeme ochutit lahůdkovým droždí. Necháme povařit asi 2 minuty a přidáme čočku a kokosové mléko. Vaříme, dokud není čočka měkká, přidáme zbytek zeleniny a opět povaříme do měkka. Čerstvý špenát můžeme přidat později.
Cizrnu a popřípadě špenát smícháme s citronovou šťávou nebo taky se sezamovým semínkem a oříšky. Vše přimícháme ke zbytku směsi. Podle potřeby taky můžeme ještě dochutit, klidně ještě sypu kurkumu. Nechávám pár minut už jen tak uležet na nejmírnějším ohni.
Podáváme s rýží nebo s indickým chlebem. Většinou vyrábím nejjednodušší chapati - recept najdete zde.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno