Pažitka
Název:

Cizrnové lívanečky s banánem, skořicí, datlemi s mandlovo-kešu vanilkovým přelivem a borůvkami

bez lepku, vajec, mléčných bílkovin, laktózy


Cizrnové lívanečky s banánem, skořicí, datlemi s mandlovo-kešu vanilkovým přelivem a borůvkami


Ingredience:
Ingredience:
cizrna v nálevu128 g
banány166 g
datle6 ks
pohanková mouka108 g
mandlové mléko450 g
mletá skořice na špiču nože
České Ghíčko Bio na potření pánve
Krémy na zdobení:
nesolené kešu ořechy70 g
loupané mandle70 g
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
mandlové mléko144 ml
borůvkycca 8 hrstí
Zdobení:
jahody či jiné ovoce dle chuti
Postup přípravy:

Lívance už jsem nějakou chvíli nedělala, a když si o ně syn řekl, dlouho jsem neváhala. Babička s dědou přivezli zrovna čerstvé jahody a maliny, které bylo třeba zužitkovat. Maliny zmizely záhadně jen tak, borůvek máme ještě plný mrazák, a tak se šlo na voňavé lívanečky. Příprava nezabere příliš času a pro tu chuť to rozhodně stojí za to.

Cizrnu přecedíme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Nálev z cizrny nikdy nevylévám, dá se úžasně zužitkovat, vyšlehaný funguje stejně jako bílky.

Cizrnu nasypeme do vyšší nádoby, přidáme pokrájené datle, banány, já dala dva, přidáme rostlinné mléko. Můžeme nechat chvíli stát, pokud nemáte výkonný mixér, který je rozhodně bezpečnější (hlavně pro vaší domácnost) lze připravit i s pomocí tyčového mixéru, ale opatrně. Celou směs vyšleháme dohladka, přidáme skořici, pohankovou mouku (pokud nejste omezení lepkem lze použít běžná mouka – hladká, špaldová T 630, případně žitná atd). Všechny suroviny zamícháme metličkou a pustíme se do pečení.

Pánev si potřeme tukem, já použila Ghí, lívance mají nezaměnitelnou chuť a vůni, lze i na sucho, případně na kokosovém oleji. Necháme rozpálit pánev a těsto na ni nalijeme, opečeme z obou stran.

Po upečení lívanců připravíme krémy na přeliv.

Do rostlinného mléka si namočíme mandle a kešu, rozmixujeme společně s javorovým sirupem, přidáme trošku vanilky z vanilkového lusku. Rostlinné mléko používám Provamel, případně si připravuji doma, Provamel čistě mandlové je velmi hutné, lze naředit vodou, přidávejte při přípravě krému mléko postupně dle požadované konzistence.

Vyšlehaný krém dáme stranou. Vyndáme si borůvky, necháme krátce povolit a opět vyšleháme s javorovým sirupem.

Upečené lívance dáme na talíř, přelijeme libovolně připravenými krémy a ozdobíme pokrájenými jahodami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno