Ingredience: | |
uvařená cizrna | 400 g |
batáty | 100 g |
středně velklá cibule | 1 ks |
voda nebo vývar | 400 ml |
kešu ořechy | 2 hrsti |
čerstvá majoránka | snítka |
sušená majoránka | 1/2 lžičky |
sůl | dle chuti |
mléko nebo metana | na zjemnění |
olej | dle potřeby |
Krémová polévka, kterou můžete bez problémů nabídnout i místo plnohodnotného hlavního jídla. Hodí se doplnit ji kouskem pečiva či jiné obilniny.
V hrnci rozpalte menší množství oleje a do zlatova na něm osmahněte na hrubo nakrájenou cibuli. Přidejte také batát nakrájený na malé kostičky o velikosti hrany zhruba půl centimetru. Až bude mít směs zlatavou barvu, přidejte uvařenou cizrnu, vývar a snítku majoránky. Cizrnu můžete použít buď sušenou, kterou jste půl dne předem namočili a poté uvařili do měkka, a nebo je k dostání i již uvařená cizrna v plechovce. Pár minut povařte, dokud batáty nezměknou, poté odstavte, bylinku vyjměte a vše ostatní rozmixujte na hladký krém. Závěrem jej ještě zjemněte smetanou či mlékem a dochuťte majoránkou a solí.
Podávejte s nasucho praženými kešu ořechy (od 2 - 3 let) a zakápněte panenským olejem.
Dětská specifika: